Lokalt. Bönan Brottby är nu redo att lämna sin hemort, för att spridas på en större marknad. Foto: Tobias Nilsson

Läckraste bönan från Brottby

Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.

  • Publicerad 17:12, 27 mar 2020

När fröna har förlorat sin grobarhet så går de inte att väcka till liv igen

Brottby har fått en helt egen gröda: Bondbönan Brottby. Den har i många år odlats av en familj som fortfarande bor i Brottby, och har nu registrerats som bevarandesort. 

– Det här är ett levande kulturarv. Om vi slutar odla den så tar det inte lång tid innan materialet är utdött. När fröna har förlorat sin grobarhet så går de inte att väcka till liv igen, säger Tobias Nilsson, projektledare på Norrtälje naturcentrum, som numera är sortägare till bönan Brottby. 

Fröna ska säljas

Att registrera bönan som bevarandesort innebär att man nu kan börja sälja frön för både små- och storskalig produktion. Frömaterialet från Brottby samlades in av familjen på 90-talet och har bevarats sedan dess. Familjen i Brottby odlar fortfarande bönan i sin trädgård, enligt Tobias Nilsson. 

– Det är jag som har samlat in materialet och informationen, men det är de som är motorn i det här. De sitter på kunskap och berättelser och framförallt frömaterialet som vi har utgått från, säger han. 

De två senaste åren har man bland annat odlat bönan på Färsna gård, som förvaltas av Norrtälje naturcentrum, för att undersöka kvaliteten och egenskaperna hos bönan. Här kommer man fortsätta odla i liten skala, och det kommer vara möjligt att köpa bönor för privat bruk.

Det ska också snart finnas frön till försäljning genom Kålrotsakademien, som arbetar för att främja kulturhistoriska råvaror. Från slutet av mars är försäljningen igång genom deras Facebooksida.

– Nu snurrar hjulen och vi är igång! Det är inte bara ett bevarandeprojekt, det finns en potentiell lönsamhet också. Ur naturvårdsperspektiv så vill jag att det lokala åkerbruket ska vara aktivt och lönsamt, det bevarar biologisk mångfald, säger Tobias Nilsson. 

Brottbybönan beskriver han som mild, nötig och smörig i smaken, god att äta som den är. Skalen är tunna och varje balja ska ge tre bönor. 

– De har en högre kvalitet smakmässigt och så är de från Vallentuna kommun. Det här är ett sätt att lyfta fram traktens särdrag när det gäller jordbruk och smaker, säger Tobias Nilsson.