L vill ha musikfestivaler på Riddarholmen

Liberalerna föreslår en ”rolighetsstrategi” som ska ge liv åt döda platser i staden. På underutnyttjade Riddarholmen vill partiet se fler restauranger och mer kulturliv. – Det är en sömnig ö, säger Rasmus Jonlund, vice ordförande i kulturnämnden.

  • Publicerad 11:33, 7 jun 2018

Det ska bli enklare att göra roliga saker i Stockholm. Det tycker Liberalerna i Stockholms stad som under året lanserat en så kallad ”rolighetsstrategi”.

”En sömnig ö”

I en motion till kommunfullmäktige föreslår de en ”one stop shop”  – vilket innebär att entreprenörer bara behöver vända sig till en enda förvaltning för att lansera idéer.

– Just nu är det krångligt att veta var man ska vända sig och det är svårt att navigera mellan olika instanser. Det här förslaget ska göra det enklare, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden.

En av platserna som pekas ut är Riddarholmen, med institutioner som Svea Hovrätt och Riddarholmskyrkan. Här ligger också Gamla Riksarkivet som används som eventlokaler av Stureplansgruppen.

– I övrigt är det en ganska sömnig ö. Det är jättebra med gamla historiska hus men staden kan göra mycket mer, inte minst på kajen. Det är ett av Stockholms allra vackraste lägen, säger Rasmus Jonlund.

Festival under sommaren

Tidigare fanns klubbar som Celezte och 90’s på holmen, men sedan förra året har all klubbmusik tystnat. Jonlund tror att det finns andra saker att satsa på.

– Man skulle kunna anlägga flytande serveringar och tillfälliga kulturevenemang runt och i vattnet. Man kan också tänka sig en festival under sommaren.

Motionen lades fram i kommunfullmäktige nyligen, men har inte besvarats.