Anna Starbrink (L) tycker att Socialdemokraterna eldat på protesterna mot sprututbytet. Dag Larsson (S) tycker att Liberalerna har hål i huvudet. Foto: Anna Molander/Sacharias Källdén

L-toppen rasar efter stoppat sprututbyte

"Jag är besviken och förfärad". Det säger landstingets tyngsta sjukvårdspolitiker Anna Starbrink (L) efter att sprututbytet vid Gullmars stoppas. Men grannarna är glada över det politiska bakslaget. Och oppositionen tycker att Liberalerna har hål i huvudet.

  • Publicerad 14:40, 14 feb 2018

Det blev ingen klinik där narkomaner kan byta gamla sprutor mot nya. Efter hårda protester från grannar och stadsdelspolitiker har tjänstemännen nu ändrat sig och letar annan plats än bostadsområdet Skulptörvägen vid Gullmarsplan. Nu ska den ligga i närheten av annan vård. Exakt vart är ännu högst oklart.

En som gläds åt beslutet som kom idag är Frida Wikström, en av de närboende som involverat sig i nätverket mot sprututbytet:

– Vi som har barn på den närliggande förskolan tycker det är jätteroligt och jättebra. Och ur ett bredare perspektiv är det bra att sådana här kliniker ska ligga nära sjukhus, säger Frida Wikström.

Liberalernas Anna Starbrink är hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Hon har tillsammans med partikamraten Jessica Ericsson investerat mycket kraft och prestige i frågan om att etablera ett andra sprututbyte i Söderort.

DOKUMENT: Var ska stadens narkomaner få plats att byta sprutor?

– Jag är besviken över att det ska vara så svårt att hitta plats åt samhällets mest utsatta. Den här vården behövs verkligen. Nu måste vi snabbt hitta en lokal, vi hade hoppats att den vid Gullmars skulle öppna redan i april. Sedan kan det absolut finnas fördelar med att placera kliniken på ett sjukhusområde, säger Anna Starbrink.

Sätter inte det ett tak på antalet möjliga sprutubyten i Stockholm?

– Jag ser inte det här som en riktlinje för all framtid, utan bara för just den här kliniken.

Hur ser du på att det här mött så kraftiga protester?

–Jag tycker det är tråkigt att se det motstånd som finns mot den här vården. Och jag är förfärad över att andra politiska partier som säger sig vara för den, har eldat på. Det gäller inte minst S och V. Jag kan förstå att människor kan bli oroliga. Men det här hör till livet i en storstad.

Även Jessica Ericsson (L) i landstingsnämnden säger sig vara oerhört besviken på de andra partierna som inte backat upp Liberalerna i den här frågan.

Moderat glädje efter stoppat sprututbyte

S kontring: L är totalt inkompetenta

Oppositionens landstingsråd Dag Larsson (S) tycker att det är "bedrövligt" att det inte blir något men är samtidigt "glad för grannarnas skull": "Den adressen vid Gullmars var synnerligen olämplig".

Föga förvånande håller Dag Larsson inte med om att hans parti eldat på protesterna.

– Du, det har vi inte behövt göra. Det har varit ett självspelande piano. Och skulden för det faller hårt på de inkompetenta Liberalerna. De har vanskött ärendet sedan dag ett. De hade kunnat förankra det här hos oss andra partier som stödjer politiken, och hos folket. Men det har de inte gjort utan gjort allt fel med hela processen. Man har noll kunskap om vad som retar upp medborgarna om man inte förstår att sådant här upprör. Kort sagt har de haft hål i huvudet.

Ska medborgares upprördhet få styra vården?

– Nej men det här är en känslig verksamhet, och då är det lämpligt att förankra det med dialog och information, vilket de inte gjort.

"Nödlösning under valår"

Niklas Eklund på Stockholms brukarförening säger att det är tragiskt men han är inte förvånad över att det slutade så här.

– Jag tycker inte allmänheten ska ha rätt att stoppa vård. Nu kommer det med all säkerhet att ta ännu ett år. Att lägga det på ett sjukhusområde är en nödlösning under ett valår. Det är några få politiker som vågat stå för det här, all heder åt dem.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Det är som att den kommunala vetorätten fortfarande gäller i praktiken", säger Niklas Eklund, Stockholms brukarförening, om att politiker och medborgare stoppat planerna på ett andra sprututbyte vid Gullmarsplan. Foto: Sacharias Källdén