ÖDE. Annexet vid Smedsuddsbadet har stått tomt i flera år och förfallit. Foto: Per Brandt

L-toppen: Låt privata aktörer rusta ödehuset

Låt privata aktörer finansiera upprustningen av ödehuset vid Smedsuddsbadet. Nu ska lokala politiktoppen på Kungsholmen ta upp kampen för 1800-talshuset.

  • Publicerad 19:50, 20 feb 2020

Framtiden för det öde gamla Annexet vid Smedsuddsbadet, som från början hörde till malmgården Krügerska villan som byggdes på 1800-talet, har varit oklar.

Efter att staden slog i bromsen för den planerade renoveringen på grund av tomt i pengakassan har huset istället bommats igen för att stoppa obehöriga från att bo då.

Nya problem för ödehuset på Kungsholmen

Men nu vill Rasmus Jonlund, (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd få igenom en ny idé hos sina majoritetskollegor i Stadshuset. Att finansiera en renovering med privata aktörer som ekonomisk säkerhet.

– Min förhoppning och tanke är att de ska kunna finansiera upprustningen mot att de till exempel kan få teckna ett längre hyreskontrakt. Så mycket kan jag säga att jag vet att det finns intressenter för detta, säger han.

Ett lyft

Enligt honom har de börjat lobba för förslaget i fastighetsnämnden. Att få till en restaurang eller kafé i Annexet skulle vara ett lyft för området enligt Jonlund.

Han välkomnar även stadens plan att hyra ut delar av omklädningsrumshuset för ett kafé.

– Jag förstår att staden behöver prioritera annat men det skulle kunna vara ett sätt att göra något snabbare. Det finns stor potential där. Det är många som besöker eller flanerar även vintertid och det kan bli ännu fler, så det kommer vi fortsätta att arbeta för, säger Jonlund.

Turerna kring huset

2016 sade staden upp hyresavtalet med kajakklubben. Planen var att renovera träkåken för en publik verksamhet, bland annat ett sportcenter eller restaurang, men sedan kom beskedet att pengar till det saknades. Sedan dess har det stått tomt och med jämna mellan rum tagits över av personer som olovligen bott där.