Lotta Edholm. Foto: Läsarbild Pressbild

L: ”Situationen måste lösas långsiktigt”

Nu ger sig Stadshusliberalerna in i debatten om Rinkebystråket och kräver att majoriteten löser situationen långsiktigt för handlarna.

  • Publicerad 15:55, 4 jul 2018

I måndags stängdes restauranger och butiker på Rinkebystråket. Handlarna ville protestera mot höga hyror. Men hos Familjebostäder fick protesterna inget gehör.

Levande torg

Nu ger sig Liberalerna in i debatten och kräver att den rödgrönrosa majoriteten tar fram en plan för brottsligheten ska bekämpas. De vill också att Familjebostäder ska komma överens med handlarna om en långsiktig lösning på hur Rinkebystråket ska hållas levande.

– Det är viktigt att handlarna kan bedriva sin verksamhet i Rinkeby. Det är i det läget anmärkningsvärt att det ansvariga borgarrådet Ann-Margarethe Livh, V, vägrar att uttala sig i frågan och inte heller gör någonting för att förbättra deras situation. Familjebostäder måste ha en tätare dialog med handlarna och lyssna på vad de behöver, säger Lotta Edholm, L.

Trygghet

Hon är också kritisk till att det inte görs tillräckligt för tryggheten i området.

– Den rödgrönrosa majoriteten måste, tillsammans med företagarna, fastighetsägarna och polisen, upprätta en plan för hur man ska komma tillrätta med brottsligheten. Månad efter månad går utan att staden tar den brottslighet som handlarna drabbas av på tillräckligt stort allvar. Ingen ska behöva leva i rädsla i sitt bostadsområde och ingen ska behöva stänga sin affär på grund av stölder, hot eller skadegörelse.

Avlasta polisen

Liberalerna skriver i ett pressmeddelande att de vill upprätta en trygghetsjour dit man ska kunna vända sig för att få hjälp. De vill också avlasta polisen genom att lägga 100 miljoner på trygghetsvakter.

Mitt i har sökt Ann-Margrethe Livh, som dock är bortrest.