Stadsbiblioteket ska expandera. Ett inriktningsbeslut ska fattas på kommunstyrelsens nästa möte. Foto: Linda Gren

L: "Låt McDonalds och 7 Eleven vara kvar på Sveavägen"

När Stadsbiblioteket expanderar försvinner de kommersiella aktörerna i gatuplan längs Sveavägen. Fel, tycker Liberalerna.

  • Publicerad 12:02, 13 jan 2016

Både McDonalds som öppnade på platsen 1974 och 7 Eleven får flytta på sig när Stadsbiblioteket expanderar och tar lokalerna i anspråk. Under nästa möte i kommunstyrelsen ska ett inriktningsbeslut fattas om att rusta upp och öka bibliotekets publika yta. Nu varnar Liberalerna i stadshuset för att Sveavägen nedanför Stadsbiblioteket kommer att bli en otrygg plats.

– Det är av stor vikt att det finns kommersiella verksamheter som har öppet när biblioteket har stängt. Det skapar trygghet. Om allt stänger samtidigt kommer platsen att bli ödslig på kvällar och nätter, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd, som dessutom tror att biblioteket kommer att tappa besökare.

– Det finns en tanke med att blanda kommersiell och offentlig verksamhet. Det gör att man kan locka folk till biblioteket som kanske annars inte hade valt att gå dit, säger Lotta Edholm (L).

Hon tror att det går att kombinera kommersiell verksamhet med bibliotek i gatuplanet.

– Alla aktörer kanske inte kan vara kvar, men vi tycker att man ska prioritera dem som har öppet sent. Det vore bra med en entré till biblioteket i gatuplan, säger Lotta Edholm (L).

LÄS ÄVEN

Matgästerna på Sveavägen tar farväl: "Det är så att man får en tår i ögat"

McDonalds på Sveavägen flyttar efter 41 år i samma lokal