L ger sig in i tröjbråket: ”Det är bara dumt”

Liberalerna är kritiska till att Stockholms stad ifrågasätter personal som bär kläder med budskap i förskolan. – Det är bara dumt, säger Lotta Edholm, gruppledare för Liberalerna i Stockholm.

  • Publicerad 15:14, 15 jun 2018

Mitt i Stockholms nyhet om bråket kring förskoleanställdas kläder väcker reaktioner – inte bara i förskolevärlden.

Nu ger sig Liberalerna in i diskussionen. Partiets gruppledare Lotta Edholm är starkt frågande till innehållet i det mejl som stadens personaldirektör skickade ut här om dagen.

– Det är mycket märkligt att staden går ut och tar strid mot t-shirts istället för att fokusera på problemen i förskolan med bristande resurser och för stora barngrupper, säger Edholm till Mitt i.

Staden borde ta Förskoleupproret på allvar

Lotta Edholm (L)

Hon hänvisar till en enkät som Liberalerna gjort med förskollärare i Stockholms stad.

– Svaren där bekräftar bilden av att det finns allvarliga problem i förskolan. Ungefär 70 procent av de som svarade upplever att barngrupperna blivit större och att de själva fått mindre tid till sitt pedagogiska uppdrag.

– Med tanke på situationen borde staden ta Förskoleupproret på allvar. Det här brevet bidrar bara till att spä på en konflikt. Det är bara dumt, menar Lotta Edholm (L).

Ser du ingen risk att anställda ägnar sig åt otillåten opinionsbildning på arbetstid?

– Nej absolut inte. Sen är det klart att förskollärare som alla anställda i staden måste visa gott omdöme. Men det tror jag de allra flesta gör.

Mitt i Stockholm har förgäves försökt få en kommentar från Socialdemokraterna, angående om de ställer sig bakom det omdiskuterade mejlet.

– Detta är inget för Karin Wanngård att kommentera. Frågan ligger inte hos politiken utan hos personaldirektören, säger Thomas Gustavsson, pressekreterare för borgarrådet Karin Wanngård (S).

Vad stadens personaldirektör säger kan man läsa här: