Konstpositiv. Rasmus Jonlund (L) vill se fler muralmålningar i Stockholm. Foto: Pressbild / StockholmDirekt

L går till val på fler muralmålningar

Stockholms husfasader ska fyllas med konst. Det anser Liberalerna som anser att staden bör hjälpa till att få fram fler muralmålningar runt om i stan.

  • Publicerad 07:00, 2 jun 2018

– Det är inte så att vi tänkt att vi borde ha fler blå jätte..., säger Rasmus Jonlund (L), kulturpolitisk talesperson för Liberalerna i Stockholms stad, och syftar på det stora manliga könsorgan som målades med stark blå färg på en husfasad på Kungsholmen tidigare i våras.

Den erigerade penisen blev det mest omtalade offentliga konstverket i Stockholm på länge. Och även om han inte vill att själva motivet bör upprepas, vill Rasmus Jonlund och hans parti se fler stora målningar på fasader i stan.

Här är Stockholms senaste muralmålning

– Väggen på Kungsholmen är ett fint exempel på en privat fastighetsägare som upplåtit en yta till konst men vi anser att staden kan göra mer för samma sak, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dels genom att som i dag uppföra muralmålningar på vissa kommunala husfasader, dels genom att låta kommunala konstavdelningen Stockholm jobba med att hjälpa privata fastighetsägare att våga ta steget.

– Stockholm konst kan hjälpa till med kompetens för att bedöma konstnärligt värde eller förmedla kontakter och liknande, säger Jonlund.

Ny stor muralmålning ska göras på Södermalm

Han är övertygad om att fler spektakulära och vackra muralmålningar kan bli en ny turistmagnet för Stockholm.

– Annorlunda grepp och tillfälliga verk av kända konstnärer är något som drar besökare. Det finns säkert många platser som inte är så vackra och uppskattade i dag och som kan bli finare och trevligare på det här sättet, säger Rasmus Jonlund.

Det hela är enligt Liberalerna tänkt att finansieras i enlighet med enprocentsregeln som säger att en procent av budgeten vid ny-, om- eller tillbyggnad ska läggas på konstnärlig gestaltning. Eventuellt kan Liberalerna tänka sig något ytterligare tillskott till en muralsatsning.