(L) efter toakraven: Pröva regelverket

Ett äldreboende i Vasastan och ett på Östermalm tvingas att upphöra med verksamheten på grund av för små badrum. Nu vill Lotta Edholm (L) att staden agerar. – Man borde pröva Arbetsmiljverkets krav i domstol, säger hon.

  • Publicerad 16:41, 25 apr 2017

Mitt i avslöjade i dag att äldreboendet Dianagården i Hjorthagen på Östermalm av allt att döma tvingas att stänga och har berättat om hur Vasens äldreboende i Vasastan fått samma dystra besked efter att Arbetsmiljöverket gjort inspektion.

Myndigheten har i båda fallen konstaterat att badrummen har varit för trånga. För att få fungera som omsorgsboende krävs åttio centimeters utrymme vid vardera sida om toalettstolen för att personal ska få plats för att lyfta de omsorgstagare som behöver hjälp. Något som alltså inte efterlevs.


Dianagården hotas av nedläggning. Foto: Pekka Pääkkö


– Där man bedriver arbete ska det vara tillräckligt fritt utrymme för att slippa riskera sin hälsa som arbetstagare, säger inspektören Kerstin Forsberg.

Men regelverket är omodernt tycker Lotta Edholm som representerar Liberalerna i stadshuset. Hon tycker att staden bör ta strid för att få fortsätta hålla öppet äldreboendena.

”Ta en rejäl diskussion”

– Det finns mängder av tekniska lösningar som gör att arbetsmiljön kan bli bättre, men det tar inte verket ställning till. Det är rimligt att äldre äldre får bestämma var de vill bo.

– Jag tycker att den styrande majoriteten ska ta en rejäl diskussion med Arbetsmiljöverket och se om man kan få till stånd en förändring.

De tekniska hjälpmedel som Lotta Edholm pratar om skulle till exempel kunna vara toalettstolar som är konstruerade på ett sådant sätt att de hjälper omsorgstagaren att resa på sig.

Hon oroar sig för att äldreboenden som läggs ner inte ersätts.

– Jag tror att det här blir en växande fråga i Stockholm och vi har fortfarande rätt goda chanser att ligga före vad gäller platser för äldre, men riskerar att hamna efter på sikt.