Gammal idé - nytt liv. Att knyta ihop torget på Odenplan med Gystav Vasa kyrka är en minst tio år gammal idé som åter kommit upp på tapeten. Foto: Sacharias Källdén

L blåser liv i idén om en piazza vid Odenplan

"Piazza Odenplan" står det på Liberalernas valaffischer runtom i Vasastan. Partiet väcker liv i tio år gamla frågan att stänga av Upplandsgatan för trafik. Men är det möjligt?

  • Publicerad 21:00, 22 aug 2018

Att stänga av Upplandsgatan för trafik och koppla ihop Gustav Vasa kyrka med torget på Odenplan är en fråga som har diskuterats i minst tio år. Redan inför valet 2010 var "piazzan" en av Liberalernas lokala frågor. Och partiet har inte varit ensamma om att vilja få en sydeuropeisk touch på torget. Från båda sidor blocken har flera varit positivt inställda.

Men inte mycket har hänt. Odenplan har som bekant varit en byggarbetsplats i och med bygget av Citybanan och länge var planen att Odenplan skulle grävas upp igen i samband med bygget av gula linjens station. Nu blir det inte så.

Däremot har ett argument mot att stänga av Upplandsgatan för trafik varit att bussarna måste komma fram där, något som också gjort att frågan legat på is. Nu kampanjar Liberalerna åter för en piazza på Odenplan.

– Det är en väldigt typisk och bra Norrmalmsfråga, säger Olov Lindquist, gruppledare för Liberalerna i Norrmalms stadsdelsnämnd.

Kommer "piazzan" att bli verklighet om ni får makten?

– Vi kommer att kämpa för det eftersom det är något vi har velat länge men om det går att genomföra återstår att se. Bussarna måste ha någonstans att ta vägen. Det är klart att staden rent teoretiskt skulle kunna köra över trafikförvaltningen och proppa igen gatan, men så fungerar det ju inte. Kanske går det inte att förverkliga men då kanske man kan kompromissa och skapa någon form av delad yta där man måste köra sakta, säger Olov Lindquist (L).

Tidigare har problemet varit att SL behöver Upplandsgatan för busstrafik, har ni pratat med era kolleger i landstinget?

– Nej, frågan har fastnat och vad jag vet har ingen där tagit ställning formellt, säger Olov Lindquist (L).

Miljöpartiet i Stockholms stad är också positiva till en "piazza".

– Absolut, det eller delad yta om bussarna måste vara kvar, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.