L: 53 nya lärarassistenter till Vallentuna

Jan Björklund (L) vill satsa tre miljarder på att avlasta lärarna. I Vallentuna skulle det motsvara 53 lärarassistenter som kan bistå lärarna.

  • Publicerad 11:38, 9 aug 2018

Liberalernas partiledare Jan Björklund sommartalade under onsdagen i Stockholm. Där presenterade han en satsning på skolan. Liberalerna vill anställa 18 000 lärarassistenter till en kostnad för 3,1 miljarder kronor. Deras främsta uppgift ska vara att avlasta lärarna från arbetsuppgifter som inte rör undervisning och hålla koll på eleverna.

– Just därför att vi har en lärarbrist är det här extremt viktigt, sa partiledare Jan Björklund (L) under talet.

Ylva Mozis (L) tror på förslaget

– Förslaget skulle innebära 53 lärarassistenter i Vallentuna så det är ju jättepositivt, säger Ylva Mozis, gruppledare för Liberalerna i Vallentuna.

– Det är jättemånga saker i skolan som inte är undervisning – det behövs rastvakter, någon som håller koll på elever som fått lämna klassrum, och som sköter kontakter med vårdnadshavare. Det är saker som inte kräver en akademisk lärarutbildning. Då är det jättebra om det kan göras av lärarassistenter.

– Så kan lärarna lättare fokusera på att undervisa –  det som de är utbildade till.

Möter motstånd

Den nuvarande utbildningsministern, Gustav Fridolin (MP) håller med om att det är bra med lärarassistenter och skolsatsningar. Samtidigt påpekar han att när Jan Björklund var utbildningsminister togs närmare 10 000 medarbetare bort från skolan.

– Då blev det stressigare för lärarna. De senaste åren har vi istället anställt nästan 30 000 medarbetare. Nu ska vi fortsätta på den vägen. Anställa fler, minska barngrupperna i förskolan, se till att lärare får vara lärare.

– I Liberalernas senaste budgetförslag satsade man tre gånger mer på skattesänkningar för de rikaste än på skolan. Den prioriteringen ställer vi inte upp på. Skolan först, inte skattesänkningar, säger Fridolin till Dagens Nyheter.