Enligt den preliminära sammanräkning efter valet till kyrkofullmäktige i Österåkers pastorat backade S från 29,46% som man fick i valet 2017 till 23,49 procent av rösterna.

Partiet är trots det fortsatt störst men backar två mandat, från 10 till 8.

Näst största nomineringsgruppen, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, backade också – från 26,25 procent till 19,17, vilket innebär att POSK bara ser ut att få sex mandat jämfört med nio i valet 2017.

Framåt gick det däremot för Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) som gick fram en mandat och nu har totalt två.

Nykomlingar knep röster

Nykomlingarna Sverigedemokraterna och Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA) lyckades ännu bättre och fick stöd av 9,49 respektive 10,81 procent av väljarna. Det ger dessa två nomineringsgrupper tre respektive fyra mandat av totalt 35 i Österåkers pastorats kyrkofullmäktige.

Valdeltagandet var det däremot si och så med – bara 17,35 av de 23 575 röstberättigade i Österåker deltog, vilket i och för sig är en knapp procentenhet bättre än valet 2017.

POSK starka i Vaxholm

I valet till kyrkofullmäktige i Vaxholms församling minskade däremot valdeltagandet med nästan tre procentenheter.

Här höll POSK ställningarna trots att man tappade drygt hundra röster, vilket motsvarar ungefär var åttonde väljare. Med 63,5 procent av rösterna har POSK ändå fortsatt egen majoritet och ser ut att få behålla sina 16 mandat av totalt 25.

Däremot backade Tradition och Förnyelse i Vaxholms församling (TFiVf) två mandat som i stället gick till nykomlingen Sverigedemokraterna. SD fick stöd av 6,27 procent av väljarna.