Svenska kyrkans statistik visar att färre Brommabor lockades till urnorna i år än för fyra år sedan.

I Bromma församling var valdeltagandet 17,56 procent, en minskning med 3,8 procentenheter jämfört med 2017. En nästan lika stor minskning syntes i Västerleds församling. Där låg valdeltagandet i år på 22,17 procent; 2017 var andelen 25,81 procent.

De slutgiltiga valresultaten väntas komma vid månadsskiftet oktober/november. Nedan följer röstsiffrorna för kyrkofullmäktige i Bromma respektive Västerleds församling, så som de tedde sig på måndagsmorgonen.

Kyrkofullmäktige Bromma församling

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) hade 42,26 procent av rösterna. En ökning med sju procentenheter jämfört med 2017, då nomineringsgruppen deltog under namnet Brobyggarna. POSK ser därmed ut att knipa 15 mandat i kyrkofullmäktige, tre fler än vad Brobyggarna lyckades med 2017.

– Jag ska inte säga att champagnekorkarna smäller, men det känns skönt, säger Anders Wengelin, kandidat för POSK i Bromma församling.

Vad händer nu?

– Det är en process. Närmast ska vi avvakta det slutgiltiga resultatet och träffas i förhandlingar, framför allt i POSK och Brobyggarna där vi pratar ihop oss.

I december väntar sedan ett så kallat konstituerande fullmäktige.

– Det är ett möte där alla nyvalda röstar om vem som ska vara ordförande och sitta i kyrkorådet. Har vi pratat ihop oss med S har vi 28 mandat mot de andra, säger Anders Wengelin.

Vilka blir de stora frågorna för er framöver?

– Jag ser inga stora frågor. Det enda som har varit en tvistefråga är arvode och löner, där ser jag inte att det är någon skillnad mot tidigare. Det stora församlingen har framför sig är det stora bygget (vid Ängby kyrka, reds. anm.) och där tror jag att vi är rörande överens.

https://www.mitti.se/nyheter/politiska-partier-far-kritik-for-deltagande-i-kyrkovalet/repuib!kimjJ1yA6n1j81lqKalw/

Även Socialdemokraterna växer i Bromma församling. Med sina 37,89 procent ökar partiet med drygt fyra procentenheter. Det ger dem 13 mandat, ett mer än tidigare.

Däremot ser både Centerpartiet och Sverigedemokraterna ut att tappa stöd i församlingen. Preliminärt har de fem respektive två mandat, ett mindre än 2017 för båda nomineringsgrupperna.

Kyrkofullmäktige Västerleds församling

I Västerleds församling får Socialdemokraterna 31,26 procent av rösterna. Det är en ökning med drygt 5,5 procentenheter vilket innebär att partiet går från sju till åtta mandat.

Näst störst i Västerleds församling blir Borgerligt alternativ. De ökar med nästan tre procentenheter till 25,70 procent, och går därmed från sex till sju mandat.

Den största ökningen står dock POSK för, som mer än dubblerar sin andel röster. Med 24,26 procent får de sex mandat i kyrkofullmäktige.

För två andra grupper är de preliminära siffrorna desto dystrare. Både Fria liberaler i Svenska kyrkan (FISK) och Kristdemokrater i Svenska kyrkan tappar över hälften av sina röstandelar, och landar på 6,61 respektive 5,35 procent.

Även Frimodig kyrka tappar något, om än från en redan låg nivå, och fortsätter att kamma noll i mandat.

För Västerledsdebutanten Sverigedemokraterna resulterade valet i 4,71 procent och ett mandat.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-du-fortidsrosta-sa-gor-folket-i-bromma/repuhy!hTObQDbutLaviFEsgAGRw/