Posk backade från 48,03 procent i kyrkovalet 2017 till 45,54 procent i år men man är ändå mer än dubbelt så stora som näst största nomineringsgrupp, Arbetarepartiet Socialdemokraterna.

S noteras för den största ökningen då man gick från 18,37 procent för fyra år sedan till 22,07 procent i år.

Valdeltagandet var högt, även om det sjönk från 25,12 procent till 22,83.

– Ja, det är återigen ett högt valdeltagande. och det var många förtidsröster. De tog lång tid att räkna, det blev en lång natt. Men jag tycker att det blev ett bra genomförande av valet, särskilt med tanke på att vi inte har kunnat vara ute och träffa folk och debattera, säger valnämndens ordförande Birgitta Schwinn från nomineringsgruppen Borgerligt alternativ.

"Folk hälsade och var glada"

Just Borgerligt alternativ och även POSK passade dock på att möta väljarna genom att dela ut valsedlar vid vallokalerna på söndagen, något som var omdiskuterat på förhand då det gick stick i stäv med en rekommendation som valnämnden tog beslut om inför valet.

https://www.mitti.se/nyheter/nomineringsgrupper-delar-ut-valsedlar-trots-avradan/repuim!7mV@W8qOeurmR44gT7KOHw/

– De jag har hört med som stod vid vallokalerna säger att folk hälsade och var glada att någon fanns där och mötte dem, säger Birgitta Schwinn.

Nära egen majoritet

Mandatfördelningen enligt det preliminära valresultatet innebär att POSK nästan får egen majoritet i kyrkorådet – 17 av 35 mandat.

– Nu väntar väl förhandlingar antar jag, säger Birgitta Schwinn.

Ytterligare några röster ska dock räknas innan resultatet är definitivt. På onsdag börjar räkningen av de förtidsröster som lämnades i andra stift, och det finns även Sollentunabor som har röstat i andra församlingar. Dessutom var 155 av totalt 6 635 röster ogiltiga och de ska granskas en gång till.

– Ja, dem ska stiftet bedöma. Det tar nog ett tag, säger Birgitta Schwinn.