VIKTIGT. AnnaKarin Andersson är ordförande i valnämnden i Håbo pastorat. Senast det var kyrkoval slogs det lokalt ­rekord. Foto: Foto: Elina Sundtröm

Kyrkovalet – ett val i medieskugga

Du kanske inte har märkt det, men det närmar sig valtider i Håbo. Det är kyrkans politiska framtid som ska sättas.

  • Publicerad 01:28, 31 aug 2021

Som medlemmar ska man vara och påverka vad som händer

Söndag den 19 september 2021 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september och det är dags att välja de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.

Senast den 1 september kommer röstkorten ramla in hos de röstberättigade.

När det närmar sig val brukar det följas av stora rubriker och löpsedlar, men det är när det handlar om riksdag, kommuner och regioner. Till kyrkovalet är det långt ifrån samma ståhej.

– Nej, man har nog inte märkt någonting alls. Riksnivån har inte dragit igång sin kampanj på allvar, men de ska väl börja nu i slutet av augusti, säger AnnaKarin Andersson, som är ordförande i valnämnden i Håbo Pastorat.

Varför skulle du säga att det är viktigt att rösta i kyrkovalet?

– Svenska kyrkan är en medlemsorganisation nu och som medlemmar ska man vara och påverka vad som händer, vara med och bestämma hur man vill att det ska vara framåt.

Har man någon uppfattning om hur många som kommer att rösta?

– Egentligen inte, men jag känner det som att det är lite mer avslaget i år. Det är inte samma entusiasm, men det är min högst privata känsla.

I senaste valet, 2017, slogs det rekord i Håbo med 15.38 procents deltagande. Ett parti drog till sig särskild uppmärksamhet. Det var det högsta sedan kyrkan separerade från staten och det första valet hölls 2001. Valet innan var deltagandet i Håbo pastorat endast 9.05 procent, och bland de sämsta i Uppsala stift. Rikssnittet senast låg runt 19 procent.

Det känns som en rätt skakig demokrati?

– Valdeltagande här var ju större förra valet, men det är inte så högt valdeltagande, nej, säger AnnaKarin Andersson som ändå har fullt upp.

Visir och plexiglasskärmar

Inte minst har coronapandemin inneburit utmaningar som måste hanteras när människor ska ta sig till och från vallokalerna.

– Jag sitter just nu och planerar bemanning till förtidsröstning och information till valförrättare för att få att fungera praktiskt. Vi har ju tvingats anpassa oss lite grann med visir och plexiglasskärmar samt se till att vi har en ingång och utgång i lokalerna.

För den som vill rösta på plats finns det som vanligt lokaler i varje församling. Det som är nytt för den här gången är att man har delat in Bålsta i tre valdistrikt i stället för bara två som det varit tidigare år.

NÄR KOMMER RÖSTKORTEN?

De röstberättigade bör ha fått sitt röstkort senast 1 september 2021. På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta till. På röstkortet finns också information om vilken röstningslokal du kan förtidsrösts i, som ligger inom ditt valområde.

Du måste ha med dig ditt röstkort om du förtidsröstar. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Det är också viktigt att du har med dig legitimation.

Det är inte obligatoriskt att ha med sig röstkortet till vallokalen, men det underlättar för att enkelt kontrollera att du är i rätt vallokal. Däremot behöver du ha med dig legitimation.

Har du tappat bort ditt röstkort kan du själv beställa ett nytt på webbadressen nedan från den 30 augusti. Du kan också vända dig till en församlings- eller pastorsexpedition för att få ett nytt utskrivet. Beställer du via webb/telefon skickas röstkortet till din folkbokföringsadress. Beställer du på plats behöver du ha med dig en ID-handling.

VAD GÖR JAG OM JAG INTE KAN TA MIG TILL VALLOKALEN?

Du kan till exempel budrösta vilket innebär att en person lämnar över dina röster i ett särskilt, igenklistrat. Budet behöver ha med sig ID-handling.

Om du inte själv kan ta dig till vallokalen på valdagen, eller inte kan eller vill förtidsrösta, kan du även brevrösta. Du beställer hem allt material för att brevrösta i ett brevröstningspaket som du kan få tag på via pastorsexpeditionen. Det gäller också för dig som vistas utomlands.

Läs mer om hur du bud- och brevröstar på webbadressen nedan.

NÄR PRESENTERAS VALRESULTATET?

När vallokalerna stänger görs direkt en preliminär röstsammanräkning. Vartefter de preliminära resultaten blir klara presenteras de på webbadressen nedan. Ansvaret för den slutliga rösträkningen har stiften.

ÄR JAG RÖSTBERÄTTIGAD?

För att kunna rösta i Kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Men, du måste också finnas upptagen i röstlängden. Röstlängden baseras på uppgifter som hämtas ur Kyrkobokföringen 37 dagar innan valdagen. För Kyrkovalet 2021 innebär det att dessa uppgifter tas ut ur Kyrkobokföringen den 13 augusti 2021, så senast den dagen ska församlingen hunnit registrera ditt medlemskap i Kyrkobokföringen.

HUR MÅNGA ÄR RÖSTBERÄTTIGADE?

Cirka 5 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade och i Håbo pastorat är det cirka 11 tusen.

ÄR DET MÖJLIGT ATT PERSONRÖSTA?

Ja, du kan rösta på upp till tre kandidater genom att kryssa i deras namn på valsedeln. Dina kryss ökar

Visa merVisa mindre

Eon gräver för fjärrvärme

Västra Kungsängen berörs av arbetet. Energijätten Eon uppger att man inlett ett grävarbete i västra Kungsängen som väntas pågå till årsskiftet. Det här arbetet syftar till att stärka upp fjärrvärmenätet.måndag 20/9 9:57

Dumpade massor kan hota grundvattnet

Kommunens tillsynsfynd i grustaget: ✓ Gummi  ✓ Pvc-rör  ✓ Plast Verksamheten på den omtvistade fastigheten Lindormsnäs 1:5 i Upplands-Bro är återigen igång. Jordmassorna som dumpats i det viktiga vattentäktsområdet är enligt ägaren så rena att ”barn ska kunna äta...fredag 17/9 14:01