Söndag den 19 september 2021 är det kyrkoval. I Svenska kyrkan är det val vart fjärde år och alltid den tredje söndagen i september och det är dags att välja de personer som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Direkta val sker till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige i stiftet och till kyrkomötet på den nationella nivån.

Senast den 1 september kommer röstkorten ramla in hos de röstberättigade.

När det närmar sig val brukar det följas av stora rubriker och löpsedlar, men det är när det handlar om riksdag, kommuner och regioner. Till kyrkovalet är det långt ifrån samma ståhej.

– Nej, man har nog inte märkt någonting alls. Riksnivån har inte dragit igång sin kampanj på allvar, men de ska väl börja nu i slutet av augusti, säger AnnaKarin Andersson, som är ordförande i valnämnden i Håbo Pastorat.

Varför skulle du säga att det är viktigt att rösta i kyrkovalet?

– Svenska kyrkan är en medlemsorganisation nu och som medlemmar ska man vara och påverka vad som händer, vara med och bestämma hur man vill att det ska vara framåt.

Har man någon uppfattning om hur många som kommer att rösta?

– Egentligen inte, men jag känner det som att det är lite mer avslaget i år. Det är inte samma entusiasm, men det är min högst privata känsla.

I senaste valet, 2017, slogs det rekord i Håbo med 15.38 procents deltagande. Ett parti drog till sig särskild uppmärksamhet. Det var det högsta sedan kyrkan separerade från staten och det första valet hölls 2001. Valet innan var deltagandet i Håbo pastorat endast 9.05 procent, och bland de sämsta i Uppsala stift. Rikssnittet senast låg runt 19 procent.

Det känns som en rätt skakig demokrati?

– Valdeltagande här var ju större förra valet, men det är inte så högt valdeltagande, nej, säger AnnaKarin Andersson som ändå har fullt upp.

Visir och plexiglasskärmar

Inte minst har coronapandemin inneburit utmaningar som måste hanteras när människor ska ta sig till och från vallokalerna.

– Jag sitter just nu och planerar bemanning till förtidsröstning och information till valförrättare för att få att fungera praktiskt. Vi har ju tvingats anpassa oss lite grann med visir och plexiglasskärmar samt se till att vi har en ingång och utgång i lokalerna.

För den som vill rösta på plats finns det som vanligt lokaler i varje församling. Det som är nytt för den här gången är att man har delat in Bålsta i tre valdistrikt i stället för bara två som det varit tidigare år.