En bok för 15 spänn eller ett par knappt använda Converse för 69 kronor?

Att det har varit en kris för detaljhandeln i och med pandemin är inget som märks på Kyrkornas second hand på Troxhammar gård på Färingsö. Här lämnas det in lika mycket som alltid, och det köps lika mycket som förr.

– Mälaröborna är otroligt duktiga på att lämna in saker. I tio år har vi kunnat fylla den här butiken med bra saker varje vecka, och det bara fortsätter. Det är jag otroligt tacksam för, säger butikschefen Erika Jarander.

Hon berättar att många även lämnar saker som är ganska dyra.

– Återvinning och att kläder ska få ett längre liv ligger i tiden, medvetenheten har ökat.

Volontären Maria Camp fyller i:

– Många unga vuxna hittar hit. För dem är det naturligt att välja second hand i första hand.

När hon tröttnade på konsumtionshetsen i stan och sitt jobb som florist fann hon en oas på Kyrkornas second hand.

Även om restriktionen har lyfts fortsätter butiken att bara ta in 50 kunder i taget för att folk som besöker dem ska känna sig trygga. Därför har kön ibland slingrat sig över hundra meter utanför.

– Vissa kan vara här en och en halv timme innan öppning och stå och trycka näsan mot glaset, säger volontären Per Kihlström.

Han började hjälpa till med att köra sopor till Skå. När han senare blev arbetsbefriad från sitt jobb engagerade han sig allt mer som volontär.

En del märkesvaror kan försvinna några minuter efter öppning, särskilt om de marknadsförts på Instagram innan. Andra varor ligger kvar i månader. Om en vara inte blir såld skickas den iväg till Röda Korsets insamling eller återvinning.

– Det finns också de som kommer hit och scannar av antikviteter och gör klipp. Det är kul, säger Annsan Kihlström som har varit volontär sedan starten för tio år sedan.

Hon har jobbat både med kläder och i kassan.

– Men nu jobbar jag med böcker. Det är en dröm att få hålla på med böcker och så är det så roligt att träffa allt folk och att det vi gör går till något bra, säger hon.

Allt går till gott

Allt överskott från loppisen går till biståndsprojekt. 50 procent går alltid till panzisjukhuset i Kongo, där de opererar kvinnor och barn som blivit utsatta för sexuellt våld. Resterande pengar går till olika humanitära projekt via kyrkorna.

Många kunder kan köpa på sig en hel servis eller bestick till en fest i stället för att hyra porslin. Efter festen lämnar de tillbaka allt så att någon annan kan köpa det.

Volontärerna får själva handla efter det att varorna har fått ligga en vecka i butiken.

– Det har blivit en jacka och en hel del böcker, och så kläder och saker till barnbarnen, säger Pär.

– Om det är så att man behöver någonting, då tittar man alltid här först, säger Maria.