Lek. Att 90-talet har fått en revival märks inte bara på kläder. Även leksaker lever vidare. Foto: Mikael Andersson

Kyrkornas loppis på Färingsö - het tioåring där alla kan fynda

Kyrkornas second hand krisar inte i pandemin. Här shoppas det lika mycket som alltid och det händer att kön ringlar lång utanför – särskilt om något riktigt hett är på ingång.

  • Publicerad 16:24, 1 okt 2020

Det finns också de som kommer hit och scannar av antikviteter.

En bok för 15 spänn eller ett par knappt använda Converse för 69 kronor?

Att det har varit en kris för detaljhandeln i och med pandemin är inget som märks på Kyrkornas second hand på Troxhammar gård på Färingsö. Här lämnas det in lika mycket som alltid, och det köps lika mycket som förr.

– Mälaröborna är otroligt duktiga på att lämna in saker. I tio år har vi kunnat fylla den här butiken med bra saker varje vecka, och det bara fortsätter. Det är jag otroligt tacksam för, säger butikschefen Erika Jarander.

Mässingskatt. Erica Jarander, butikschef, fascineras av häftiga objekt som kommer in. Foto: Mikael Andersson

Hon berättar att många även lämnar saker som är ganska dyra.

– Återvinning och att kläder ska få ett längre liv ligger i tiden, medvetenheten har ökat.

Volontären Maria Camp fyller i:

– Många unga vuxna hittar hit. För dem är det naturligt att välja second hand i första hand.

När hon tröttnade på konsumtionshetsen i stan och sitt jobb som florist fann hon en oas på Kyrkornas second hand.

Även om restriktionen har lyfts fortsätter butiken att bara ta in 50 kunder i taget för att folk som besöker dem ska känna sig trygga. Därför har kön ibland slingrat sig över hundra meter utanför.

– Vissa kan vara här en och en halv timme innan öppning och stå och trycka näsan mot glaset, säger volontären Per Kihlström.

Han började hjälpa till med att köra sopor till Skå. När han senare blev arbetsbefriad från sitt jobb engagerade han sig allt mer som volontär.

En del märkesvaror kan försvinna några minuter efter öppning, särskilt om de marknadsförts på Instagram innan. Andra varor ligger kvar i månader. Om en vara inte blir såld skickas den iväg till Röda Korsets insamling eller återvinning.

Jenny pumps. Mia Camp, volontär på Kyrkornas secondhand, visar upp ett par supersköna pumps som tyvärr är bortplockade för att klacken gått sönder. Foto: Mikael Andersson

– Det finns också de som kommer hit och scannar av antikviteter och gör klipp. Det är kul, säger Annsan Kihlström som har varit volontär sedan starten för tio år sedan.

Hon har jobbat både med kläder och i kassan.

– Men nu jobbar jag med böcker. Det är en dröm att få hålla på med böcker och så är det så roligt att träffa allt folk och att det vi gör går till något bra, säger hon.

Allt går till gott

Allt överskott från loppisen går till biståndsprojekt. 50 procent går alltid till panzisjukhuset i Kongo, där de opererar kvinnor och barn som blivit utsatta för sexuellt våld. Resterande pengar går till olika humanitära projekt via kyrkorna.

Många kunder kan köpa på sig en hel servis eller bestick till en fest i stället för att hyra porslin. Efter festen lämnar de tillbaka allt så att någon annan kan köpa det.

Volontärerna får själva handla efter det att varorna har fått ligga en vecka i butiken.

– Det har blivit en jacka och en hel del böcker, och så kläder och saker till barnbarnen, säger Pär.

– Om det är så att man behöver någonting, då tittar man alltid här först, säger Maria.

Mycket kläder till salu

Ekebyhovskyrkan, Färingsö församling och Mälarökyrkan står bakom Kyrkornas second hand.

Här finns böcker, leksaker, kläder, husgeråd, inredning och mycket mer.

I september firade Kyrkornas second hand tio år.

35 procent av försäljningen står kläder för. Husgeråd och barnböcker är också populärt.

Under senaste halvåret är det bara 20 volontärer som fortsatt vara aktiva då många av de hundra volontärerna tillhör en riskgrupp då de är över 70 år.

Visa merVisa mindre

Fynd. Volontären Pär Kihlström hittar en hel del böcker han vill läsa. Foto: Mikael Andersson

Trevligt. Erika Jarander, Annsan Kihlström och Pär Kihlström har ett andra hem i butiken. Foto: Mikael Andersson

Snippan på trädet tillbaka vid slottet

Nyheter "Inte trevligt att infarten till världsarvet ser ut så" För nästan ett år sedan pryddes en trädstam i närheten av Drottningholms slott med en stor snippa. Ett drag som inte var helt uppskattat av förvaltarna som snart täckte över målningen. Nu är snippan...måndag 19/10 17:11

Judo på fritis en gång i veckan

Nyheter Disciplin, ordning och ritualer i stället för mobiler och tv-spel Självklart ska barnen få lära sig judo! På Träkvista fritisklubb styr barnen numera stegen mot Ekerö Budo för gratis träning en gång i veckan.fredag 16/10 16:20

Massor av kul på höstlovet

Nyheter Sugen på att testa nya aktiviteter på höstlovet? Här är några tips på allt som händer på Ekerö.fredag 16/10 13:40