Klart är att inga renoveringar av Hässelby villastads kyrka och församlingshem startar i sommar, vilket varit aktuellt. I stället har konsulter tagits in för att kontrollera offerterna.

– Allt har blivit dyrare med kriget. Vi behöver en bättre kontroll på utgifterna, och veta i kronor och ören vad det kommer kosta, säger David Kindbom, kyrkoherde i Hässelby.

Blir det inte ytterligare en dyr kostnad för kyrkan att ta in konsulter?

– Våra siffror behöver stämmas av, en second opinion krävs. Det kommer inte ta lång tid för dem att utreda hur kriget påverkat priserna. Men vi behöver en uppdatering.

Alla lokaler ska renoveras

Alla tre kyrkolokaler i församlingen – Hässelby strands kyrka, Hässelby villastads kyrka samt församlingshem – ska fortfarande renoveras. Men delar av renoveringen ser ut att behöva skjutas upp.

– Landar vi i en situation där vi bara kan renovera det mest akuta, får det prioriteras och det andra vänta, säger David Kindbom.

https://www.mitti.se/nyheter/kyrkan-behaller-forsamlingshemmet-i-hasselby-villastad/repvbo!zgugFRY3GIgTsWIvGL3@FA/

Får fördubblad kapacitet

Hässelby villastads församlingshem är i gott skick, där är det bara små detaljer som behöver åtgärdas. Hässelby villastads kyrkas renovering behöver dock uppdateras.

– Och Hässelby strands kyrka behöver åtgärdas akut, säger David Kindbom.

De aktuella renoveringarna innebär bland annat en kapacitetsökning av såväl Hässelby strands som Hässelby villastads kyrka. 300 besökare ska få plats i båda kyrkorummen.

Renoveringen av Hässelby strands kyrka skulle enligt planen påbörjas vintern 2022/2023 och pågå i ungefär ett år. Evakueringen skall ske till församlingshemmet i Hässelby villastad.

Det fanns alltså planer på att påbörja renoveringen av Hässelby villastads kyrka samt församlingshem redan i sommar, men så blir det inte. De byggnaderna väntas vara färdigrenoverade först efter att Hässelby strands kyrka är det.

Osäker investeringskostnad

Den tidigare prognosen har varit att kyrkorenoveringarna kommer överstiga 70 miljoner kronor, och nu väntas de alltså bli ännu dyrare.

– Jag har ingen aning i dag om hur dyrt det kan bli. Så fort jag vet kommer jag meddela, säger David Kindbom.