Vandaliseringen fortsätter. Nu reagerar kyrkorådet. Foto: Mitt i Stockholm

Kyrkorådet: ”Skandalöst att det får fortsätta”

Ordförande i kyrkorådet, Anders Jörle, riktar skarp kritik mot polis och lagstiftare i samband med gravskändningen på Adolf Fredriks kyrkogård. – Den här personen tillåts plåga andra medan politikerna rycker på axlarna, säger han.

  • Publicerad 19:17, 28 sep 2018

På torsdagen kunde Mitt i Vasastan berätta att Olof Palmes gravsten på Adolf Fredriks kyrkogård skändats. Spåren efter vandalen är kvar på fredagen.

Vi kan inte spärra av hela kyrkogården

Anders Jörle

Greps på bar gärning

Skadegörelsen är ett i raden av flera fall den senaste tiden. I somras greps en misstänkt gärningsman på bar gärning, men släpptes kort därefter på fri fot.

Nu reagerar kyrkorådets ordförande Anders Jörle på uppgifterna om att vandaliseringen fortsatt.

– Vi har god anledning att tro att det rör sig om samma gärningsman. Ändå lyckas man inte göra något åt problemet. Jag är upprörd över att ingenting händer, säger han.

”Skandalöst”

Han efterlyser en lagstiftning som gör det lättare att lagföra gravskändare.

– Den här personen tillåts plåga människor medan politikerna rycker på axlarna. Det räcker inte. Jag tycker att det är skandalöst.

Han ställer sig också frågande till polisens arbete. Han säger att kyrkan vid flera tillfällen varit i kontakt med polisen för att få svar på vad som händer i utredningen.

Kan inte kyrkan själva göra något åt problemet?

– Jag har svårt att se vad vi kan göra för att få stopp på det här. Vi kan inte spärra av hela kyrkogården.

Anhöriga måste betala sanering

Anders Jörle kan inte svara på frågor om när Olof Palmes gravsten ska saneras.

– Det är ytterligare ett problem. Kyrkan kan inte stå för de här kostnaderna så det faller tillbaka på de anhöriga. Det är de som måste betala.

Mannen som greps på bar gärning i augusti misstänks för brott mot griftefriden. Mitt i Vasastan har varit i kontakt med polisen som inte vill uttala sig om den pågående utredningen.

Fakta

Flera fall av gravskändning

Problemen har pågått i flera år. Ebba Åkerlund som föll offer i terrordådet på Drottninggatan ligger begravd på kyrkogården och hennes gravplats har vid flera tillfällen utsatts för skändning.

Även Isabélle Wickströms gravplats har vandaliserats under flera år. Till slut blev skadegörelsen så allvarlig att Isabélles mamma Annika tvingades plocka bort gravstenen helt och hållet.

Visa merVisa mindre