Samarbetar. S:t Petrus & Paulus-kyrkan i Hallunda är en av nio församlingar som skrivit under manifestet. Foto: Arkivbild

Kyrkor samarbetar för att motverka religiösa konfikter

Kriget i Mellanöstern ökar risken för konflikter mellan olika grupper också här i Sverige och Botkyrka. Nio kristna organisationer går nu samman kring ett gemensamt manifest. – Vi vill förebygga att det som händer i världen smittar av sig här i vårt samhälle, säger Robert Abraham i S:t Petrus & Paulus-kyrkan.

  • Publicerad 16:58, 8 maj 2017

”Vi kan inte tillåta ett samhälle där gamla konflikter och oförätter får bestämma livsvillkoren. Detta strider mot vår tro på en kärkelsfull och förlåtande Gud”, skriver de nio kristna församlingarna i det manifest som på fredagen överlämnades till kommunledningen.

– Botkyrka är en plats där världshändelserna blir synliga direkt. Vi ser det till exempel i skolor, där elever frågar varandra, lärare och annan personal om deras religiösa hemvist. Det är någonting nytt, säger Ann-Christine Blixth på Botkyrka församling.

Med manifestet vill de olika kristna församlingarna visa att de vill jobba gemensamt för en positiv utveckling i Botkyrka, där alla människor respekteras: ”Vi kan inte tillåta att religioner ställs mot religioner utan accepterar även andras rätt att utöva sina religioner”, skriver församlingarna.

– Vissa kan ha svårt att ha den inställningen, när de har egna familjemedlemmar som drabbats. Med kriget i Syrien riskerar spänningarna att öka. Men vår tro står för kärlek och förlåtelse, det är det vi ska ha i våra hjärtan oavsett vem vi möter, säger Robert Abraham, ordförande i S:t Petrus & Paulus syrisk-ortodoxa kyrka.

Han ser manifestet som en utveckling av ett samarbete som redan finns.

– Men det finns mer vi kan göra, som att ordna föreläsningar kring olika teman, aktiviteter och läger för ungdomar och gemensam nattvandring, säger Robert Abraham.

RÄTTELSE: I papperstidningen som publicerades i helgen angav vi av misstag fel efternamn på Robert Abraham. Vi ber om ursäkt för detta slarv.

Manifest för samhällsansvar

Följande organisationer har skrivit under: Botkyrka Pingstförsamling, S:t Botvids katolska kyrka, Equmeniakyrkan, Österns Assyriska kyrka, S:t Petrus & Paulus Syrisk-ortodoxa kyrka, Svenska kyrkan Botkyrka församling, S:ta Maria Syrisk-ortodoxa kyrka, Centrumkyrkan och Hela Människan Botkyrka-Salem.

Ur manifestet:

Vi vill inte se ett samhälle som riskerar att delas och segregeras allt mer, ett samhälle där orättvisorna ökar och människor marginaliseras.

Vi kan inte tillåta att religioner ställs mot religioner utan accepterar även andras rätt till att utöva sina religioner.

Vi kan inte tillåta ett samhälle där gamla konflikter och oförrätter får bestämma livsvillkoren. Detta strider mot vår tro på en kärleksfull och förlåtande Gud och vår tro på en uppstånden Kristus som vill liv åt alla människor.

Visa merVisa mindre