Kyrkor och moskéer stänger ”Många har lyssnar på oss”

Ole Jörgen Persson (M) har samlat civilsamhället för att nå ut till fler med coronainformation. – Allt fler lyssnar på oss, säger han.

  • Publicerad 10:42, 27 mar 2020

Efter nyheterna om att Spånga/ Tensta varit extra hårt utsatta under coronavirusets framfart samlade stadsdelens ordförande Ole Jörgen Persson (M) civilsamhället till ett möte.

Representanter från Somaliska modersmålsföreningen, Verdandi och flera religösa samfund var på plats efter rapporter om att minst 130 av de smittade kom från Järva.

– Vi har försökt på massor av olika sätt att nå ut till medborgarna genom informationsafficher, genom fritidsgårdar, kyrkor, moskéer, influencers och genom vårt medborgarkontor har vi information på flera olika språk, säger Ole Jörgen Persson.

Når ni fram? 

–  Väldigt många församlingar, moskéer och samfund har lyssnat på oss och har stängt ner sin verksamhet. Alla har inte gjort det men det vore väldigt bra, även om det ställer till det för våra medborgare, vi vet att det är en stor uppoffring.

Han fortsätter:

– Utmaningen är att folk ska fortsätta följa linjen och faktiskt lägga om sina liv, åtminstone tillfälligt, detta gäller inte bara Järva utan hela Stocholm.

Samtidigt vill Ole Jörgen Persson skicka med en uppmaning till Järvaborna: att fortsätta söka information, följa myndigheternas råd och ha så lite social kontakt som möjligt.

– Jag var nere på Spånga torg igår och såg fortfarande hur människor i riskgrupperna var ute och rörde sig i grupp. Vi vet också att vissa mindre moskéer håller öppet och vår uppmaning är att de ska hålla stängt.