Det behövs en ny kyrka i Bodal, anser socialdemokraten Daniel Larson. Foto: Anna Wilson

Kyrkopolitiker: ”Det behövs en ny kyrka i Bodal”

Två kyrkor på Lidingö räcker inte, anser kyrkopolitikern Daniel Larson (S). – Det behövs verkligen en ny kyrka, säger han.

  • Publicerad 12:17, 5 nov 2018

Tiden hann så småningom i kapp Bodals kyrka. Kyrkan som byggdes 1972 var redan då ett provisorium och förra året stod det klart att byggnaden var i för dåligt skick för att rädda.

En kyrka för oss är inte bara det som sker 11 på söndagar

Daniel Larson

Nu rivs kyrkan för fullt och i Lidingö församling diskuteras vad som ska göras på tomten. Kyrkorådets ordförande Solveig Fröberg (Borgerligt alternativ), vill inte berätta detaljer om församlingens planer.

Trångt i församlingens verksamhetslokaler

Daniel Larson (Socialdemokraterna) vice ordförande i kyrkorådet, säger dock att det finns behov av att bygga en mer permanent kyrka på församlingens tomt på Bodalsvägen.

– Det ville vi i S redan inför förra kyrkovalet. Det behövs verkligen en ny kyrka, säger han.

Varför? Svenska kyrkan tappar ju medlemmar.

–  En kyrka för oss är inte bara det som sker 11 på söndagar utan alla andra aktiviteter.  Vi behöver en kyrkobyggnad för all verksamhet;  barnverksamhet, körer, ungdomsverksamhet, möten över generationsgränserna och språkcafé – sådana saker som bygger församlingen.

Daniel Larson menar att det är trångt i de verksamhetslokaler i dag. Dessutom ställer dåliga tvärförbindelser till det när verksamhet som tidigare hållits i Bodals kyrka nu flyttat till Sta: Annagården.

– Det har varit barn som slutat när verksamhet flyttade från Bodal till Sta: Anna. Det är för dåliga förbindelser mellan, säger Daniel Larson.

Det är dessutom på södra delen av ön, från centrum till Gåshaga som bostadsbyggande och därmed befolkningstillväxt har skett och kommer att ske.

Företag kunde få sponsra orgel

Nu förs en diskussion i församlingen om lokalbehov och finansiering av eventuellt nytt kyrkobygge. Bland annat diskuteras finansieringen. Daniel Larson menar att privata aktörer, företag eller privatpersoner skulle kunna gå in och sponsra, till exempel en orgel.

Om du får drömma fritt om en ny kyrka i Bodal. Hur skulle den se ut?

– Det här är alltså hur jag personligen tänker. Jag tänker mig en fin kyrkobyggnad där man där man gärna firar gudstjänst och så en verksamhetsbyggnad som inbjuder till möten och god gemenskap. Eftersom den ligger så fint ska det vara en upplevelse att vistas där utifrån dess otroligt vackra läge. Man skulle också kunna hyra ut den till konferenser. Sedan skulle man ha ett café,  där man kunde erbjuda praktikplatser.