Nu ska klockorna bara ringa 45 sekunder vid en gudstjänst i kyrkan. Foto: Mostphotos

Kyrkoherden: Därför ringer vi mindre i klockorna

Sederna om hur och när man ringer i Kungsholms kyrka har varit svajiga. Därför vill prosten begränsa klockringningarna efter Pekka Heinos klagomål.

  • Publicerad 11:16, 19 okt 2018

Programledaren Pekka Heino tycker att klockringning tillhör det förgångna. Nu har han klagat på ljudet från Kungsholms kyrka – och fått gehör.

Prosten Michael Persson har gått med på att begränsa klockringningen till dagtid och under ceremonier som dop, mässor, begravningar som vigslar.

Michael Persson skriver i ett inlägg på församlingens hemsida att sederna om hur och när man ringer i Kungsholms kyrka har varit svajiga.

– Detta sammantaget med klagomål från kringboende gör att jag beslutat begränsa klockringningen. För att visa lyhördhet mot de kringboende, för att korrigera smärre missbruk, skriver han.

Kortare tid

Vid gudstjänster ringer nu klockorna 45 sekunder istället för 60 sekunder. Detsamma gäller vid musikgudstjänster och konserter.

Vid söndagens högmässa ringer man dock fortfarande tre minuter klockan elva.

Vid begravningar begränsas ringningen till två minuter, vilket väl täcker den tid det tar att bära ut kistan enligt prosten.

Sedan 1674 har kyrkklockor ringt på Kungsholmen.