Kyrkoherden Michael Öjermo uppmanade inför kyrkovalet den 19 september medlemmar att lägga sin röst på de nomineringsgrupper i Svenska kyrkan som är partipolitiskt obundna. Han skrev bland annat detta i kyrkans veckobrev och uttalade sig i Mitt i Täby.

Efter uttalandet anmäldes han till domkapitlet, som är en disciplinnämnd inom kyrkan.

Anmälan avskrivs

Domkapitlet beslutar nu att inte ta ärendet vidare och avskriver det.

– Jag visste redan från början att jag inte gjort fel. Men jag ville sticka ut hakan och säga något och det har jag gjort nu, det skapade lite storm men det hade jag väntat mig, säger Michael Öjermo.

Domkapitlet anser att det som Michael Öjermo har kommunicerat ut till medlemmar och Täbybor faller inom ramen för yttrandefrihet. De menar alltså att han har rätt att ge uttryck för sin åsikt.

"Av Codex ethicus för präster och diakoner Stockholms stift framgår vidare att det ses som positivt att präster och diakoner deltar och finns i sociala medier som Facebook, Twitter och bloggar men att det är viktigt att då visa gott omdöme och reflektera över hur man uttrycker sig", skriver domkapitlet i protokollsutdraget.

Hoppas på debatt

Michael Öjermo har i sitt yttrande till domkapitlet sagt att:

"Hans inställning är väl känd sedan tidigare både för förtroendevalda församlingen och anställda medarbetare. Den skiljer sig inte från den som flera av Svenska kyrkans biskopar gett uttryck för inför årets kyrkoval."

Han tror inte att hans åsikter påverkat utgången av kyrkovalet. Men han hoppas samtidigt på att kyrkan inte släpper frågan om vilka som ska vara förtroendevalda i svenska kyrkan.

– Jag hoppas att diskussionen fortsätter. Jag vill se en långsam förändring, säger han.

Tror du att dina åsikter kommer att göra det svårare att samarbeta i kyrkorådet i Täby?

– Inte alls, de som sitter i kyrkorådet är storsinta människor och alla vill vi kyrkan väl.