Pulkaåkning på Skogskyrkogården lockar allt fler familjer. Foto: Marielle Theander Olsson

”Kyrkogården har blivit som en stor lekplats”

–Pulkaåkning på Skogskyrkogården lockar allt fler. Nu ökar klagomålen på att barnens stoj och stim stör friden på kyrkogården. – Det är högst olämpligt men inte olagligt, säger Pär Westin, vid kyrkogårdsförvaltningen.

  • Publicerad 08:00, 2 feb 2019

Barnfamiljer som vallfärdar till Skogskyrkogården för att åka pulka har blivit ett återkommande debattämne. Pulkaåkandet pågår inte vid gravarna – men i närheten – och besökare som varit i minneslunden eller på väg till begravningar har blivit störda.

Många är arga, ledsna och förtvivlade över att lugnet inte respekteras, menar flera personer som Mitt i har varit i kontakt med.

Kyrkogårdsförvaltningen ser en ökning av klagomålen under snörika vintrar.

– Det har blivit som en stor lekplats. De som besöker en grav tycker det här är jättejobbigt att det är stimmigt och stojigt, säger en av dem.

Vi tycker att man ska respektera platsen.

Pär Westin

Kyrkogårdsförvaltningen bekräftar att klagomålen ökar under snörika vintrar och att fler kommit in denna vinter, jämfört med i fjol. Troligen finns också ett mörkertal som inte hör av sig. Avdelningschefen Pär Westin beskriver pulkaåkandet som ”högst olämpligt, men inte olagligt”.

Eftersom det är en allmän plats kan kyrkogårdsförvaltningen bara vädja om människors hänsyn.

– För besökare som kommer dit och vill ha lugn och ro är det ett problem. En begravningsplats är inte en park och vi tycker att man ska respektera platsen, säger Pär Westin, som menar att det är fler som åker i dag än för tio år sedan.

Lennart är på Skogskyrkogården för att åka bob med sitt barnbarn.

”Viktigast att man inte tjimmar”

När Mitt i en eftermiddag besöker Skogskyrkogården syns enstaka rader av fotspår uppför backarna. Lennart som bor i närheten har tagit med sig sitt två-åriga barnbarn för att åka bob.

– Sitt framför farfar nu, säger Lennart, innan de tillsammans susar nerför backen.

Vad tänker du kring att det är en kyrkogård ni åker på?

– Självklart vet man det, men det viktigaste är att man inte tjoar och tjimmar. Jag tycker inte alls att det är problematiskt. De flesta som bor i närheten har en ganska liberal inställning och inga av de jag känner har synpunkter på det, säger han.

Lennart ser inga problem med att familjer åker pulka på Skogskyrkogården.

John och Christina Heijke från Sköndal har just besökt gravplatsen. De har inte haft några problem med pulkaåkarna.

– Är det på helgerna så stör det inte mig. Däremot på sommaren när folk ligger och solar, det är nästan värre, säger Christina.

– Det kan bli jobbigt om det ökar. Fast det har inte varit störande än så länge, säger John.

”Positivt med liv och rörelse”

På kyrkogårdsförvaltningen beklagar man att anhöriga tagit illa vid sig, men tror också att det finns två olika läger i frågan.

– Skogskyrkogården är till för de efterlevande som ska kunna gå dit för att minnas och besöka gravplatserna i lugn och ro. Men det finns ju också de som tycker tvärtom, att det är positivt att ha liv och rörelse på kyrkogården, säger Pär Westin.

Skogskyrkogården.

Rolf Edberg från Farsta besöker sin frus grav flera gånger i veckan. Att se lekande barn i backarna är enligt honom ett trevligt inslag.

– Första gången jag såg det reagerade jag kanske lite negativt, men nu tycker jag att det är positivt. Jag upplever inte att de stör, så länge de inte åker på gravarna, säger han.