I den till synes sömniga lilla stadsdelen Spånga har en kyrkostrid blossat upp.

Som 'vapen' används banderoller, plakat och verbala värdeord.

Det som upprör är en ansökan från kyrkan under sommaren om att få riva Spånga församlingshus, byggt 1959, vid Värsta allé.

Enligt en konsultrapport som Spånga-Kista församling beställt kostar en renovering av församlingshuset under en tioårsperiod 20 miljoner kronor, pengar församlingen vill lägga på annat.

Församlingen vill riva församlingshuset, låta bygga bostadshus på tomten och hyra in sig i en lokal i de nya bostadshusen. Dessutom vill församlingen bygga ett helt nytt församlingshus, men då vid Spånga kyrka i Tensta, ägt av församlingen själv.

– Vi lämnar inte Spånga utan vill ha en ny lokal i de nya bostadshus som skulle byggas på rivningstomten i Spånga, säger Jimmy Dahllöf (Borgerligt alternativ, Bask), ordförande i kyrkorådet.

Banderoller och plakat

Förra veckan hängde två stora protestbanderoller mittemot församlingshuset:

"Stoppa rivningen av församlingshuset. Kontakta din lokalpolitiker".

På ett manshögt plakat utanför församlingshusets entré gick församlingen i skriftligt svaromål på oroliga frågor från invånarna.

En av församlingens medlemmar, som vid intervjutillfället kandiderade för Socialdemokraterna i kyrkovalet och som vill väcka opinion, är Bengt Etzler. Han anser att det saknas en samordnad plan om Spångas utveckling.

– Att staden överlåtit initiativet för stadsbyggnad till byggindustrin har lett till en våldsam exploatering där hög och tät bebyggelse blivit regel, säger han.

Förslaget att riva församlingshuset är ännu ett exempel, tycker han:

– Församlingshuset är arkitektur av högsta klass i västerort. Huset är mycket välplanerat och byggt med beständiga material och borde absolut bevaras.

Bengt Etzler tror att församlingen medvetet talat tyst om planerna att göra sig av med församlingshuset, vilket han tycker är "skandalöst".

– Församlingen har mörkat för att undvika opinionsbildning i frågan.

Jimmy Dahllöf, kyrkorådets ordförande, tillbakavisar:

– Det vill jag vara tydlig med, ingenting i processen är mörkat. Med fullmäktiges protokoll och kyrkorådets protokoll och med pressreleaser i sociala medier så har vi försökt att förmedla information, säger Jimmy Dahllöf.

"Gått under radarn"

Håkan Serdén, också han församlingsmedlem, tror att invånarna i Spånga ännu inte känner till rivningsplanerna:

– Det har gått under radarn.

Han anser att församlingshuset som byggnad är en viktig del av miljön i Spånga centrum, och också viktig för föreningslivet.

– Det är verksamheter som vi som församlingsmedlemmar vill ha kvar. Man måste vara rädd om de kulturella russinen i kakan. Församlingshuset har ett symbolvärde.

Jimmy Dahllöf igen:

– Församlingshuset har stått på samma plats sen 1959. Många församlingsmedlemmar har använt lokalerna, bland annat konfirmander. Jag konfirmerades själv där för 20 år sen. Den känslan vi har fått vill vi också unna de som kommer efter oss. Men när vi ser renoveringsbehovet måste vi tyvärr vara realistiska.

Församlingsmedlemmen Håkan Serdén tror att de verksamheter som i dag har aktiviteter i församlingshuset inte kommer att flytta med till de nya lokaler som planeras vid Spånga kyrka.

– Säkert kommer massor av Spångabor att gå ur kyrkan, befarar han.

Jimmy Dahllöf:

– Det är tråkigt, varje medlem står själv för sitt beslut. Men då kanske vi inte har råd att ha lokaler eller kyrka.

– Spånga-Kista församling har god ekonomi i dag men vi måste vara realistiska för framtiden. Det kommer att bli ett större renoveringsbehov i framtiden.

Vad tar du med dig om att rivningsförslaget "gått under radarn"?

– Att vara tydligare med det som beslutas, säger Dahllöf.

Vilka reaktioner har du själv mött?

– Det är blandade reaktioner, det är många som har en relation till fastigheten och är orolig för vad som händer sen, men också medlemmar som säger att det är bra att våga ta beslut för att rusta för framtiden.