MÖTE. På fredagar rullar Ekerö pastorat ut en buss i kommunen som bjuder unga på bullar. Från vänster är församlingsassistent Anna Thorstensson, församlingspedagog Susanne Olsson och församlingsassistent Emma Cednert. Foto: Privat

Kyrkan vill nå öarnas unga – genom bullar

En buss som rullar runt på fredagskvällar och bjuder på bullar. Så försöker Ekerö pastorat vara närvarande för kommunens ungdomar.

  • Publicerad 11:50, 31 maj 2022

Man måste utsätta sig för de där socialt awkward situationerna.

Bjud på en bulle så bjuder bullen in till snack. Det är idén bakom Ekerö pastorats bullbuss som under våren rullar runt i kommunen på fredagskvällar.

– Vi vill synas och finnas till för ungdomarna. Skapa möjlighet till samtal och finnas där som trygga vuxna, säger församlingsassistenten Anna Thorstensson.

Bussen åker runt till de områden där ungdomar brukar hänga och det har varit väldigt uppskattat bland ungdomarna, menar Anna Thorstensson.

Viktigt med möten

Hon tycker det är viktigt att ungdomarna får en chans att mötas igen, efter pandemins isolering.

– Jag känner att många har tappat den där sociala förmågan, hur man öppnar upp i samtal och skaffar kompisar. De kommer in i det igen, men man måste utsätta sig för de där socialt stela situationerna, utan att rymma in i telefonerna, säger hon.

Men telefonerna fyller också sitt syfte. Anna Thorstensson jobbar själv mycket på sociala medier för att nå ungdomar och öppna för samtal där.

– Det kan vara så enkelt som en fråga på Instagram om hur läget är, och sedan ta samtalet vidare därifrån, säger hon.

Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00