MÖTE. På fredagar rullar Ekerö pastorat ut en buss i kommunen som bjuder unga på bullar. Från vänster är församlingsassistent Anna Thorstensson, församlingspedagog Susanne Olsson och församlingsassistent Emma Cednert. Foto: Privat

Kyrkan vill nå öarnas unga – genom bullar

En buss som rullar runt på fredagskvällar och bjuder på bullar. Så försöker Ekerö pastorat vara närvarande för kommunens ungdomar.

  • Publicerad 11:50, 31 maj 2022

Man måste utsätta sig för de där socialt awkward situationerna.

Bjud på en bulle så bjuder bullen in till snack. Det är idén bakom Ekerö pastorats bullbuss som under våren rullar runt i kommunen på fredagskvällar.

– Vi vill synas och finnas till för ungdomarna. Skapa möjlighet till samtal och finnas där som trygga vuxna, säger församlingsassistenten Anna Thorstensson.

Bussen åker runt till de områden där ungdomar brukar hänga och det har varit väldigt uppskattat bland ungdomarna, menar Anna Thorstensson.

Viktigt med möten

Hon tycker det är viktigt att ungdomarna får en chans att mötas igen, efter pandemins isolering.

– Jag känner att många har tappat den där sociala förmågan, hur man öppnar upp i samtal och skaffar kompisar. De kommer in i det igen, men man måste utsätta sig för de där socialt stela situationerna, utan att rymma in i telefonerna, säger hon.

Men telefonerna fyller också sitt syfte. Anna Thorstensson jobbar själv mycket på sociala medier för att nå ungdomar och öppna för samtal där.

– Det kan vara så enkelt som en fråga på Instagram om hur läget är, och sedan ta samtalet vidare därifrån, säger hon.

Genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Lotten öppnar för lördagsodling

Nyheter Mötesplats för Mälaröbor Nu kan alla odlingssugna Mälaröbor odla och umgås i Sjöängens trädgårdsförening. Varje lördag är odlingslotten öppen.torsdag 7/7 10:13

Folkparken i Ölsta vände pandemikris till kulturprisvinst

Nyheter Ordföranden: "När det verkligen gällde, då hjälpte folk oss" Pandemin höll på att knäcka den hundraåriga folkparken på norra Färingsö. Men krafter mobiliserades och nu står Ölsta på andra sidan – som årets kulturprisvinnare.fredag 1/7 9:09

Jazzkvällarna igång igen på festplatsen

Nyheter Fyra konserter under sommaren Ingen sommar utan jazz på festplatsen i Skå! 8 juli drar första konserten igång.fredag 1/7 9:08