Kyrkan tar spadtag – först ut att bygga nytt i Tumba C

Ingen trodde väl att pastor Hans Erik Bylund skulle bli den som grävde först. Men så blev fallet när själva utbyggnaden av centrum gick i stå. Nu förverkligar Pingstkyrkan sina byggplaner ovanför Tumba centrum.

  • Publicerad 05:00, 18 feb 2020

I samband med söndagens gudstjänst var det dags.

Utrustad med både liten grävmaskin och vanlig spade tog pastor Hans Erik Bylund ett symboliskt första spadtag för den stora utbyggnaden.

Fakta

Tumba centrum - 8 år av planer

2012: Mitt i berättar för första gången om de storslagna planerna för Tumba C. I planerna som presenterades fanns bland annat 9 000 kvadratmeter ny butiksyta, 300 bostäder och ett överdäckat busstorg.

2014: Kommunfullmäktige beslutar att anta planerna på ett nytt centrum.

2016: Mitt i berättar att nya Tumba centrum är i fara. ”Vi håller på och förhandlar med olika hyresgäster och ritar om” säger centrumägarna Citycon.

2019: Kommunens avtal med Citycon löper ut. Kommunen väljer att gå vidare med bostadsplaner tillsammans med Botkyrkabyggen istället. Den planerade utbyggnaden blir inte av. Citycon meddelar att de ska göra en ny plan för centrum.

2020: Pingstkyrkan tar ett första spadtag. Kyrkans planer kom till som en följd av den stora centrumplanen.

Visa merVisa mindre

”Skulle ansluta till nya centrum”

– Vi är först ut, men vi hade ju önskat att det skulle hända något i centrum också. Vår utbyggnad skulle ansluta till nya centrum. Men det känns jättebra annars att vår utbyggnad är i gång, säger pastorn Hans Erik Bylund.

Församlingen sluter upp och samlar in pengar till utbyggnaden. ”Om några veckor kommer det nog att bli markarbeten här på allvar” säger Hans Erik Bylund. Foto: Fotograf Mikael Bodner.

Planerna på att bygga ut kyrkan kom till just som ett svar på kommunens och Citycons storslagna centrumplaner för Tumba centrum

– De kom till oss för sju år sedan med planerna och kyrkan skulle hamna illa till när centrum byggdes ut, säger Hans-Erik Bylund.

Kyrksalen är full, vi har 400-450 personer

Hans Erik Bylund

När kommunen år 2014 antog planerna för Tumba centrum gav man därför kyrkan möjlighet att köpa mark och bygga ut.

Vid ingången till centrum

Kyrkan skulle när allt var klart få en framträdande position vid en av centrumbyggnadens nya ingångar.

Den utbyggda kyrkan till vänster. Ingången till nya Tumba centrum i bildens högerkant. llustration: Ur Botkyrka kommuns antagande från 2014

Även om det ännu inte blivit något nytt centrum så behövs utbyggnaden enligt Bylund.

– Kyrksalen är full, vi har 400-450 personer på gudstjänsterna på söndagar.

Kostar 25 miljoner kronor

Med den stora utbyggnaden kan kyrkan framöver ta in hela 700 personer i kyrkan. När det inte är så mycket folk är utbyggnaden annars planerad som ny församlingsvåning för olika aktiviteter, exempelvis för kyrkkaffe. I utbyggnadens källarvåning blir det också en hall för sportaktiviteter

– Utbyggnaden kostar 25 miljoner kronor. Att vi inte kunde bygga stödmurar tillsammans med de andra i sluttningen gör att det blir dyrare. Vi ska samla in varje krona själva och närmar oss nu 7 miljoner kronor.

År 2021 är det tänkt att utbyggnaden ska vara klar.