"Sorgen utan blommor". Så kallas Danderyds församlings nya sorgegrupp vid skilsmässa.

En gång i månaden kan människor som har gått igenom en separation träffas för att prata och stödja varandra.

Församlingens kyrkoherde, Kristin Molander, ska leda gruppen och menar att sorg vid en separation kan kännas lika djup som när en anhörig går bort.

– Sorgen efter en separation talas det inte lika mycket om som sorgen vid dödsfall. Vi bär ofta på drömmar, förhoppningar och framtidstro i en relation. Allt detta försvinner i och med en skilsmässa. Och kondoleanser och blommor lyser med sin frånvaro.

Kristin Molander är kyrkoherde i Danderyd sedan ett år tillbaka, och även känd för vissa som en av deltagarna i tv-programmet ”Tro, hopp och kärlek” från 2015.

Frågan om separation lyftes i augusti i församlingens tidning Livet. I den delar Kristin Molander med sig av sina egna erfarenheter av separationer.

– Det är inte lika accepterat att sörja vid separationer. I stället ska man ut på Tinder direkt. Det finns en förväntan om att man ska vända blad och gå vidare, säger Kristin Molander.

”Delad sorg är halv sorg”

I Sverige beräknas ett äktenskap hålla 11,4 år, enligt statistikmyndigheten SCB. Under 2019 skiljde sig cirka 46 000 personer, och totalt beräknas det finnas en miljon svenskar som har skiljt sig men sedan inte gift om sig.

– Vi behöver stanna upp inför konsekvenserna av en skilsmässa, och arbeta med det som gick sönder. Kanske särskilt för barnens skull. Vi kan inte springa förbi såren, säger Kristin Molander.

– Om delad glädje är dubbel glädje så är delad sorg halv sorg. Vi behöver hjälpa varandra i livet.

Sorgegruppen träffas i Församlingens hus en torsdag i månaden klockan 20, och är öppen för den som vill och kan. Första sammankomsten hölls den 24 september.