Vandring. Jenny Karlsson i Danderyds församling har tillsammans med två andra stora församlingar i Stockholm tagit fram en digital vandring inför Allahelgona. Foto: Peter Johansson/Christina Högberg (kollage)

Kyrkan startar en digital helgonvandring

Danderyds församling skapar ett digitalt alternativ för de som vill fira allahelgona på distans.

  • Publicerad 08:30, 29 okt 2020

Inför den allt mer populära högtidsdagen Alla helgons dag har Danderyds församling gjort en rad förändringar i år för att coronasäkra firandet.

Bland annat har man tagit fram en ”digital vandring för hopp och fred” i samarbete med Engelbrekts och Botkyrkas församlingar.

– Idén kom i våras när vi stod inför ett påskfirande och inte kunde fira det på vanligt vis, säger Jenny Karlsson, komminister i församlingen, till Mitt i Danderyd.

På kyrkogårdarna vid Församlingens hus och i Djursholm ska skyltar sättas upp med texter, skrivna av Jenny Karlsson. På varje skylt kommer besökare kunna scanna QR-koder, med sina smartphones, och då få tillgång till en film, producerad av Peter Johansson präst i Botkyrka församling.

I filmen får de sedan digitalt vandra i namnkunniga personers fotspår, som Raoul Wallenberg, Sighsten Herrgård och Astrid Lindgren, med Jenny Karlsson som berättare.

– Vi vill lyfta fram människor som trots att de levt i svåra och mörka tider kunnat stå upp för mänskligheten och hoppet. Det behövs i dessa tider, säger Jenny Karlsson.

Även personer som är helgonförklarade, som Moder Teresa och Elisabeth Hesselblad, är några av de totalt tio personer i filmen.

Filmen blir även tillgänglig i veckan via församlingens youtubekanal.

Tanken med videon är att även de som inte vill riskera att trängas under högtidsdagen ska kunna möta kyrkan under Alla helgons dag, menar Jenny Karlsson.

– Vi kommer ha fler gudstjänster under helgen, men färre besökare i kyrkan. Vi har sett att corona har väckt mycket tankar, och då vill vi vara tillgängliga.