STÄNGER OCH ÖPPNAR. Västermalms församling lämnar lokalen på Lilla Essingen men ska öppna nya verksamheter på Stora Essingen. Foto: Google streetview/Sacharias Källdén

Kyrkan stänger lokal på Lilla Essingen

Västermalms församling stänger sin lokal på Lilla Essingen. Samtidigt vill de satsa vidare på retreat-känslan på grannön och planerar bland annat en lugnare öppen förskola för både barn och föräldrar.

  • Publicerad 16:32, 8 sep 2020

På Strålgatan har Västermalms församling haft en lokal där de bland annat haft soppluch för äldre och öppen förskola för yngre. Men nu är det stopp. På torsdag ska ”Andrum” som kyrkan kallar lokalen avsakraliseras som det kallas. Anledningen. Församlingen har inte råd enligt kyrkoherden Michael Persson.

– Västermalms församling behöver spara, som alla Svenska kyrkans församlingar. Många går ur kyrkan, något som blivit än tydligare i pandemi-tider när ekonomin blivit sämre, särskilt för yngre, säger han.

Enligt honom är det omkring 10-12 personer som varit på sopplucherna och församlingen hoppas att den träffpunkten kan leva vidare och har därför inlett ett samarbete med Lilla Mamsens café på ön. Där är planen att de ska erbjuda subventionerad lunch varje torsdag ”så snart begränsningarna lättar”, berättar Michael Persson.

Här satsar kyrkan stort på digital detox

Samtidigt går församlingens satsning på att skapa andrum på Stora Essingen vidare där kyrkan satsat på olika retreater och stresshantering bland annat. Målet är att skapa ett ”centrum för återhämtning och fördjupning”, enligt Michael Persson.

Ett led i denna satsning blir att en ny öppen förskola ska öppna i höst – ”Lugna förskolan”. Verksamheten ska drivas i samarbete med pedagoger, präster, diakoner och musiker målet är att även att ge föräldrarna ”en skön känsla och öppna för samtal kring det som föräldrarna funderar över”, enligt Therese Hedlund, en av de ansvariga för projektet.

– Vi kommer ha en lite annorlunda approach än många andra öppna förskolor, där vi vill skapa en lugn, öppen atmosfär med plats för livsnära samtal mellan de vuxna. Vi möts där vi är och ger utrymme för medveten närvaro tillsammans med barnen men även babymassage och rytmik, säger hon.

Ny öppen förskola

Vad: Öppen förskola för barn 0-2 år.

Var: Stora Essinge kyrka

När: Öppnar under hösten, information kommer läggas ut på församlingens hemsida eller på deras instagramkonto: @essinge_kampanil 

Visa merVisa mindre