Nr de hårdare restriktionerna infördes i slutet av november stängde kyrkan i Sundbyberg öppna förskolan och andra aktiviteter. Man kunde inte heller ta in besökare på konserter och gudstjänster i Duvbo och på Rosengatan.

– Vi fick fundera på hur vi skulle göra det digitalt utan att det blev kyligt, säger Maria Thermaenius kommunikatör vid Svenska kyrkan i Sundbyberg.

Hon började jobba för Svenska kyrkan i Sundbyberg i september och har tidigare arbetat på SVT. Nu är hon ansvarig för de inspelningar av konserter och gudstjänster som läggs ut på kyrkans hemsida varje vecka.

– Även om vi måste ställa in konserter och gudstjänster så försvinner inte in längtan efter varandra och viljan att visa omtanke. Det är en jätteutmaning, men nu kommer vi ut i folks hem i stället.

Taket på åtta personer innebär att det inte går att ta in ens så många i kyrkbänkarna då musiker och personal snabbt blir fler än åtta.

Det innebär också att körerna inte kan vara med och sjunga. I stället är det är mindre konserter med tre-fyra musiker åt gången som filmas och läggs ut på webben.

Under december kommer det också att vara en julkalender på Instagram där personer i församlingen får varsin lucka att fylla med innehåll.

Men även om konserter, öppna förskolan och gudstjänster är stängda för allmänheten går det fortfarande att komma till kyrkan vid andra tillfällen.

Maria Thermaenius betonar att kyrkan gärna når ut till yngre människor som kanske förlorat jobbet och som funderar mycket över framtiden just nu.

– Präster och diakoner finns tillgängliga skilda samtal. Man kan prata under en promenad utomhus eller ta det på telefon, säger Maria Thermaenius.

Konserter och gudstjänster publiceras löpande på svenskakyrkan.se/sundbyberg.