Eftersatt. Hässelby villastads kyrka och har ekonomiska bekymmer. Foto: Ella Söderberg

Kyrkan säljer av församlingshem

Hässelby församling tvingas sälja församlingshemmet bredvid Hässelby villastads kyrka. – Det här är inget unikt för Hässelby församling, säger kyrkorådets ordförande Arne Genschou (M).

  • Publicerad 16:31, 28 feb 2020

Staten borde ta sitt ansvar.

Hässelby församlings lokalen skulle kosta 70 miljoner kronor att rusta upp. Hässelby församling får in cirka 30 miljoner i kyrkoavgift och har lite reserver, men det räcker inte för underhållet. Därför måste församlingshemmet säljas. Något som Mitti.se var först med att berätta.

– Det är många församlingar som har minskat medlemsantal och eftersatt underhåll på sina fastigheter. Vi har en aktiv verksamhet men vi har en underhållsskuld som vi inte har pengar till, berättar Arne Genschou.

Varje år minskar antalet medlemmar i församlingen med ett par hundra personer, äldre generationen som automatiskt blev medlemmar i Svenska kyrkan dör medan det krävs en aktiv handling för nyfödda medborgare att bli medlem.

Jobbigt beslut. Arne Genschou (M), ordförande för kyrkorådet i Hässelby tycker att det har varit ett tungt beslut för församlingen att behöva sälja församlingshemmet i Hässelby villastad. Foto: Stockholms stad

Efter att alla församlingar i svenska kyrkan har behövt göra en lokalförsörjningsplan har nu underskottet uppdagats.

– Så här har det inte varit tidigare, vi har budgeterat för de här underhållsåtgärderna. Med den underhållsskuld vi har nu måste vi balansera budgeten. Vi kan även tvingas säga upp personal men hoppas att vi ska kunna lösa det med naturliga avgångar, som pensionsavgångar.

Miljöfarligt byggmaterial

I församlingens andra kyrka i Hässelby Strand har de haft problem med asbest och det skadliga ämnet PCB då den byggdes i slutet på 60-talet då PCB användes frekvent i byggmaterial. PCB:n är delvis åtgärdat men mycket underhåll kvarstår.

– Vi måste prioritera, givetvis finns det olika meningar om vad som bör göras först. Underhållsåtgärder har varit fåtaliga under åren. På senare har vi tagit bort sånt som är farligt. En sommar rensade vi PCB ur kontorsfönster, säger Arne Genschou.

Han är dock upprörd över att församlingen ska behöva betala för underhållet.

– Staten borde ta sitt ansvar bättre för underhåll av äldre kyrkor. Det var nog inte bra för kyrkan att staten och kyrkan gick skilda vägar.

Församlingshemmet som ska säljas används också för verksamheter som förskola och kör. För att kompensera för sina besökare kommer kyrkan utöka samarbetet med den näraliggande Equmeniakyrkan/Missionskyrkan.

– Jag vidhåller att det här är det minst smärtsamma, att till exempel sälja Hässelby Strands kyrka skulle vara helt otänkbart, säger Arne Genschou.

I Hässelby finns två kyrkor i Svenska kyrkans regi. Hässelby villastads kyrka med ett fristående församlingshem och Hässelby strands kyrka.

En lokalförsörjningsplan är en plan för att kunna planera och strukturera behovet av verksamhetslokaler.

Fram till den 31 december 1995 blev den som föddes automatiskt medlem om någon av föräldrarna var tillhöriga i Svenska kyrkan, 1996 upphörde det och idag behövs ett aktivt inträde.

Idag är ungefär 40 procent av de boende i Hässelby medlemmar i Svenska kyrkan, för tio år sedan var siffran uppemot 55 procent.

Visa merVisa mindre