"Det har inte varit ett roligt beslut", säger kyrkoherden Hans-Cristian Nyström. Foto: Sofia Strindvall

Kyrkan säger upp anställda: ”Är tungt”

Vikande medlemstal, sekularisering och begränsad ekonomi. För att vända trenden säger Kungsängen-Västra Ryds församling upp sex anställda och rekryterar lika många med högre utbildning.

  • Publicerad 08:27, 29 maj 2018

– Förhandlingarna med facket har pågått i cirka två månader. Sex personer sägs upp. Det har inte varit ett roligt beslut, säger kyrkoherden Hans-Cristian Nyström.

Nu ska lika många tjänster tillsättas. Arbetsområdena rör så kallade stödfunktioner riktade mot exempelvis fastigheter och ekonomi, vid sidan om renodlad kyrklig församlingsverksamhet.

Krav på utbildning

– Det nya kravet är en grundläggande utbildning på två år och uppåt, säger Hans-Cristian Nyström.

De som sägs upp får enligt församlingen stöd av Svenska kyrkans och fackens omställningsavtal. Genom avtalet får uppsagd personal hjälp till nytt jobb, exempelvis genom utbildning.

Vill vända negativ trend

Han lyfter fram vikande medlemstal, ökad sekularisering och begränsad ekonomi som orsaker till omorganisationen. För att vända den negativa trenden vill han stärka samarbetet med kommunen och fokusera mer på barn och unga.

–  Dop, vigslar och begravningar är kärnan i vår verksamhet, men det finns mycket annat än det kyrkliga som är viktigt.

– Ett exempel skulle kunna vara kuratorsverksamhet för unga. Då behöver vi en diakon med socionomutbildning, vilket vi inte har i dag.

Pappan i den drabbade familjen: ”Vi hade polisskydd i tre månader”

18-åring åtalas för granatattacken i Bro. Det var i somras som en barnfamilj i Bro utsattes för livsfara då en handgranat kastades mot deras villa och detonerade på altanen. Nu väcker åklagaren åtal. För Mitt i berättar pappan i familjen om...fredag 15/1 15:34

Körigt för bärgaren när första halkan kom

När halkan slog till i början av veckan blev det intensivt för bärgarna på Craft Carrier, som servar hela norrort. – Från måndag morgon till onsdag kväll har vi haft 250 jobb. Normalt ligger vi på...torsdag 14/1 12:36