Kjell Söderblom, pastor, Karolina Bergenwall, pastor, och Louise Moberg, projektledare, med bebisen Lilo Moberg framför Söderhöjdskyrkan. Foto: Pekka Pääkkö

Kyrkan renoverar – planerar frukost för 150 hemlösa varje dag

25 000 morgonmål per år serveras till samhällets mest utsatta i Söderhöjdskyrkan. Nu får stans hemlösa en nyrenoverad matsal. – Det är en av Söders största frukostserveringar, säger Kjell Söderblom, pastor.

  • Publicerad 06:31, 29 sep 2019

Ett stenkast från Mariatorget, lite gömd mellan stenhusen, ligger Söderhöjdskyrkan.

I bottenvåningen pågår just nu ett stort renoveringsarbete. Lokalen ställs i ordning så att runt 150 hemlösa och andra i svåra livssituationer ska kunna äta frukost här varje vardag.

– Det är en avslappnad mötesplats som uppskattas mycket. Alla är välkomna, säger Kjell Söderblom, pastor i kyrkan.

Nya golv finns nu i lokalerna. Om några veckor är rummen helt klara. Foto: Pekka Pääkkö

Ensamma pensionärer

De flesta besökarna är män. En ganska stor grupp har missbruksproblem, men det finns även en växande krets av ensamma, fattiga pensionärer.

Matsalen blir en viktig träffpunkt för dessa utsatta grupper.

– Den varma atmosfären är minst lika viktig som frukosten, säger Louise Moberg, medlem i församlingen och projektledare för renoveringen.

Möglet borta

Frukostarna för samhällets utsatta har funnits i kyrkan i ungefär fem år, men de pausades i somras på grund av att lokalerna blivit alltför slitna.

Nu har de fixats till från topp till tå. Mögeldoften har rensats ut, det ligger nya golv, har byggts ett nytt kök och installerats nya toaletter.

– Det känns kul att Stockholms mest utsatta ska få kunna komma till en sådan fin lokal. Det är en av Söders största frukostserveringar, säger Kjell Söderblom.

– Vi hoppas bli klara för nyöppning innan den värsta kylan

Lousie Moberg

Kändisar på besök

I ena hörnet ska det bli en scen, där celebriteter som Niklas Strömstedt och Jan Johansen under åren har uppträtt för de hemlösa.

– Vi hoppas bli klara för nyöppning i början av oktober. Innan den värsta kylan sätter in, säger Louise Moberg.

Kjell Söderblom framför den nya köksbänken. Foto: Pekka Pääkkö

Samarbete för att fixa

Kyrkan lånar ut lokalerna men det är föreningen Ny Gemenskap, som jobbar med socialt utsatta, som ordnar med det mesta praktiska ring frukostarna.

De serveras på vardagar mellan kl. 9 och 12. Besökare kan lämna en liten slant, på 5-10 kronor, i en valfri avgift, men får äta gratis om behov finns. Mellan 100-150 personer brukar komma och äta.

Söderhöjdskyrkan är en kristen församling som är en del av den Evangeliska frikyrkan. Den ligger på Blecktornsgränd 13.

Jobbat 50 år med att hjälpa – får halv miljon