Foto: Mostphotos

Kyrkan om misstänkt vandaliserad minneslund

Ett inlägg på Facebook om att någon ska ha vandaliserat minneslunden vid Trångsunds kyrkogård har förargat många. Men det är inga ondsinta ungdomar som varit i farten, enligt en företrädare för kyrkan.

  • Publicerad 17:24, 5 mar 2020

I Facebook-gruppen JUST NU i Trångsund/Skogås har ett inlägg engagerat över 200 personer: "Lowlifes är i farten igen och har vandaliserat minneslunden på Trångsunds kyrkogård! Hur jävla lågt kan man sjunka? Blir så jävla upprörd!!"

Skaparen av inlägget skriver i kommentarsfältet att han läst om vandaliseringen på en skylt vid minneslunden.

Inlägget har uppåt 60 kommentarer från personer som blir upprörda av tanken på de som vandaliserar en minneslund. Flera kommentarer uppmanar till våld mot de skyldiga och vissa utgår ifrån att det är ungdomar som ligger bakom.

Ett missförstånd

Men på skylten, som suttit uppe sedan förra sommaren, står:

"På grund av skadegörelse och nedskräpning i minneslunden kommer vi att anordna en plantering i fontänen."

Fontänen ska åtminstone tillfälligt göras om till en plantering och istället för vatten kommer den att fyllas med växter. Rhododendronbuskarna ska klippas ned så att det blir bättre insyn i minneslunden. Men det handlar inte om någon medveten vandalisering av minneslunden, och kyrkan kommer att ta ned skylten så att det inte blir några fler missförstånd.

– Skylten gäller saker som pågått under flera år. Det slängs burkar och sprutor och det urineras där, säger Jannica Lennmark, arbetsledare på Svenska kyrkan i Huddinge.

– Så man måste tömma fontänen och rengöra den, och se till att man inte blir stucken av sprutor, vilket är en arbetsmiljörisk, fortsätter hon.