Kyrkoherde Staffan Hellgren i Österåkers pastorat ser fram mot allhelgonahelgen men manar till försiktighet i coronatider. Foto: Svenska kyrkan/Mostphotos

Kyrkan manar till försiktighet under allhelgonahelgen

Planerar du att besöka anhörigas gravar under allhelgonahelgen? Tänk då på att undvika eventuell trängsel. I Österåker förbereder man sig med mer personal och fler men kortare konserter för att inte fylla kyrkorna för mycket.

  • Publicerad 11:58, 26 okt 2020

Vi har behov av att stanna upp och påminna oss om livets skörhet

Alhelgonahelgen har utvecklat sig till en riktig publikhelg för landets kyrkor och Österåker är inget undantag. Nu laddar pastoratets personal så att besökare tryggt ska kunna besöka både gravar och kyrkor under helgen.

–Vi kommer att ha väl bemannat med präster, diakoner och kyrkogårdsfolk och se till så att inte för många går in i kyrkorna. Det blir så att man får gå in när andra går ut, säger kyrkoherde Staffan Hellgren i Österåkers pastorat.

Kortare konserter

I Ljusterö och Roslags-Kulla kommer det bli lite kortare minnesgudstjänster än normalt, och i Österåkers eller Östra Ryds kyrkor blir det inga minnesgudstjänster alls. Det blir heller inga långa konserter, utan fler men kortare så att man kan sprida ut besökarna.

– Vi vädrar ur kyrkorna mellan och har ordnat så man kan tända ljus utomhus, och så serverar vi kaffe på kyrkogården.

Ser du fram mot allhelgona?

– Jo, det har blivit en väldigt fin helg, en tradition som vuxit till sig de senaste 20–30 åren. Vi har behov av att stanna upp och påminna oss om livets skörhet, och kanske våga närma oss att prata om sorg och död.

Håll avstånd

Staffan Hellgren påminner också om att man kan besöka gravar hela veckan om man vill undvika trängsel under själva allhelgonahelgen.

– När man är ute på kyrkogården är det mer att var och en tar ansvar själva och att man förstår att man måste hålla avstånd. Det är som när man besöker Täby centrum eller något annat ställe där det är mycket folk.

– Det är viktigt att alla har med sig sitt eget ansvar i dessa speciella tider med covid.