Katharina Wolf Erixon, en bild från januari då församlingen spred ut handgjorda halsdukar för ett varmare Sollentuna. Foto: Tomas Stark

Kyrkan i Sollentuna hittar nya vägar till mänsklig kontakt

”Walk and talk”, pilgrimsvandringar, samtalsstöd på telefon och hjälp med praktiska saker. Det är några saker som erbjuds av Sollentuna församling i coronakrisen. – Vi vill gärna hålla liv i den mänskliga kontakten, säger Katharina Wolf Erixon, diakon i Sollentuna församling.

  • Publicerad 13:17, 3 maj 2020

Coronapandemin påverkar hela samhället, så även kyrkans arbete. För att nå ut trots myndigheternas restriktioner hittar Sollentuna församlings diakoner nu nya väger till dialog med människor.

Ett av dem är ”walk and talk” där Katharina Wolf Erixon erbjuder stöd i form av själavårdande promenader. Det är ett beprövat koncept som har använts tidigare i andra sammanhang, men nu gäller lite ändrade förutsättningar. De som kommer till samtal får inte vara över 70 år, de måste vara symptomfria och man promenerar med gott mellanrum till varandra.

”Ingen ska känna sig ensam”

Den som vill komma ut och röra på sig och göra något bra för själen kan komma med på församlingens planerade pilgrimsvandringar. De har inte har ställts in då de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer med att hålla gott mellanrum till varandra i vandringen.

Det finns också möjlighet till enskild kontakt.

– Vi diakoner och präster finns som samtalsstöd på telefon för alla som vill prata. Dessutom har alla diakoner telefonkontakt med de människor som vi vanligen brukar träffa i själavård, samtal- och bönegrupper, sorgegrupper och konfirmander. Vi uppmuntrar människor att ringa till varandra inom gruppen också, för att ingen ska känna sig ensam under den här tiden, säger diakon Emma Grennard.

Samtalsstöd för äldre

Samtalsstöd erbjuds fortfarande till de äldreboenden som församlingen har kontakt med, både till boende, anhöriga och personal, berättar hon.

Diakonerna är även beredda att hjälpa folk som har problem med våld i nära relationer. Risken finns att våld i nära relationer och alkoholproblem ökar,i en tid där många jobbar hemifrån eller är helt isolerade. Det oroar Svenska kyrkan och Katharina Wolf Erixon sitter med i kommunens kvinnofridsgrupp där Sollentuna kommun och andra aktörer samverkar.

Många barn och ungdomar är nu hänvisade till hemmet och kan inte komma i kontakt med socialtjänst, myndigheter eller andra vuxna i samma utsträckning som tidigare. Diakonerna i Svenska kyrkan kan hänvisa rätt i fall man upplever sådana problem.

Möjlighet till guldkant

Därutöver  informerar Sollentuna församling om de stöd som kommunen erbjuder, som att få hjälp med att handla mat och apoteksvaror om man är i riskgrupp. På sikt kan Sollentuna kommun behöva hjälp av församlingens volontärer med inköp, ett scenario som Sollentuna församling rustar för genom att hålla kontakt med volontärer som är ivriga att få hjälpa till.

Kyrkan erbjuder också den extra lilla hjälpen, som att handla nytt garn, blommor till trädgården eller köpa nya målarfärger – sådant som ger människor möjlighet till guldkant i tillvaron även under den här tiden.

Andakter online

Dessutom uppmuntrar diakonerna i Sollentuna församling ekonomiskt utsatta att söka bidrag från Sollentuna hjälpförening.

– Vi berättar och påminner också om de andakter som finns online på olika kanaler och erbjuder också bön och bibelläsning per telefon. Vi guidar personen att hitta till hemsidan, Facebook och så vidare. Vi finns tillgängliga via Sollentuna församlings växel, säger Emma Grennard.

”Jätteroligt – kändes som att vi hade kontakt med publiken”

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sollentuna har utsetts till Årets biltvättarkommun

Nyheter Kreativ informationskampanj gav pris från Hållbar biltvätt. Sollentuna kommun är bäst i Sverige på att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Tack vare sina insatser har kommunen nu utsetts till Årets biltvättarkommun 2020...tisdag 20/10 9:47

Nu är Röda Korsets nya second hand-butik invigd

Nyheter Mindre lokal ska ge större lönsamhet. En stund före klockan 11 i lördags började en liten nyfiken kö bildas utanför Röda Korsets nya second hand-butik på Hvidovrestråket i Tureberg. – Härmed förklarar jag vår nya butik invigd, sa Joakim...tisdag 20/10 5:15

Oförändrad skatt i Alliansens budget för 2021

Nyheter De ekonomiska prognoserna präglas av stor osäkerhet. Nu har den styrande Alliansen i Sollentuna presenterat sitt budgetförslag för de kommande åren.måndag 19/10 14:30