Församlingen i Sankt Georgios grekisk-ortodoxa kyrka har renoverat utvändigt. Foto: Mimmi Epstein

"Kyrkan har förvandlats till ett pepparkakshus"

Sankt Georgios kyrka i hörnet vid Odengatan och Birger Jarlsgatan har renoverats utvändigt. Bland annat har cementdetaljerna som tidigare var naturfärgade blivit vitfärgade. En åtgärd det krävs bygglov för. Men det verkar det saknas.

  • Publicerad 16:38, 5 dec 2019

Vasastadsbon Thomas Bengtsson hörde nyligen av sig till VasastanDirekt och påtalade att det har genomförts en yttre renovering av den blåklassade fasaden på Sankt Georgios grekisk-ortodoxa kyrka i Vasastan.

– Till min fasa så har de tidigare naturfärgade cementdetaljerna på 1800-talskyrkan målats kritvita, och hela intrycket förvanskats. Mitt intryck, särskilt när man ser kyrkan i decembermörkret, är att den känsliga 1800-talsfasaden förvandlats till ett sorts pepparkakshus med en påträngande kritvit kristyr som skär genom gaturummet, säger Thomas Bengtsson.

Samtidigt känner han medlidande med församlingen.

– De har antagligen gemensamt bekostat en stor och nödvändig renovering och eventuellt gjort dessa ändringar i okunskap. Det är synd att man inte gjort det på ett antikvariskt riktigt sätt.

Verkar sakna bygglov

I en mejlkonversation mellan Thomas Bengtsson och en bygglovshandläggare på stadsbyggnadskontoret skriver handläggaren att hen bedömer åtgärden som en fasadändring vilket är bygglovspliktigt. Vidare skriver handläggaren: "enligt kontorets register verkar det dock inte finnas ett bygglov för förändringen".

Nu har ett tillsynsärende påbörjats men ännu är ingen handläggare utsedd.

När VasastanDirekt ringer upp Grekisk-ortodoxa församlingen för att ställa frågor om hur de tänkt svarar en representant.

– Vi ville göra det med respekt för hur det såg ut när kyrkan byggdes. Den har inte renoverats på decennier.

Inte fått fler svar

På grund av språkförbistringar föreslår vi att vi kan komma förbi kyrkan och prata mer, men personen i den andra änden förklarar att vi inte är välkomna och avslutar snabbt samtalet.

Efter det har vi sökt kyrkan flera gånger, både via mejl och telefon, men har inte fått fler svar än så om fasadrenoveringen.

Före. Såhär såg kyrkan ut innan den renoverades. Foto: Google maps

Bygglov

Såhär ser gången ut generellt: Först måste stadsbyggnadskontoret utreda vad som gjorts och om utförd åtgärd är bygglovspliktig. Om den är det så kan de söka bygglov i efterhand. Om åtgärden är bygglovspliktig och de inte får bygglov i efterhand, så kan de bli tvungna att återställa. I de olika skedena kan det bli aktuellt med sanktionsavgifter om åtgärder uteblir och/eller åtgärder har skett utan bygglov

Visa merVisa mindre