Tyresö kyrka har öppet tre timmar på fredagen, lördagen och söndagen. Foto: Mostphotos

Kyrkan håller öppet i jul – gudstjänster blir digitala

Varje dag under jul­helgen håller en kyrka öppen i Tyresö. Gudstjänsterna blir dock digitala.

  • Publicerad 13:56, 17 dec 2020

Julen blir annorlunda i år, vilket blir påtagligt bland annat för Tyresö församling.

– Jul och advent är några av de helger då det brukar komma jättemycket folk till oss. Vi brukar ha gudstjänster flera gånger per dag för att tillgodose det stora behovet. Det är en stark tradition som vi inte kan upprätthålla som vanligt det här året, säger Jeanette Agnrud, kommunikationsansvarig vid Tyresö församling.

Varje dag håller en kyrka öppet. På julafton Trollbäckens kyrka och resten av helgen Tyresö kyrka.

– Det kan vara så att det finns en musiker där som spelar, man kan tända ljus och förstås prata med dem som jobbar där. I varje kris är det ofta så att man kommer till kyrkan och dess rum för tröst och hopp. Det vill vi såklart fortsätta möjliggöra.

Digitala gudstjänster

Sedan i påskas har församlingen sänt gudstjänster digitalt. Midnattsgudstjänsten och julottan går till exempel att se via församlingens hemsida.

– Ibland livesänder vi men till exempel midnattsgudstjänsten spelar vi in i förväg. Det är så många inblandande att vi inte kan ha dem i rummet samtidigt, säger Jeanette Agnrud.

Andra som håller öppet

Tyresö Centrum har öppet på julafton men kortare tid än en vanlig dag. Simhallen Tyresö Aquarena håller både gym och simhall öppna på julafton för fjärde året i rad.

Vill du passa på att träna efter all julmat? Till exempel Friskis & Svettis har flera pass på söndagen, flera utomhus.