Kyrkan får nytt fläktsystem – för 20 miljoner

För drygt ett år sedan stängde Markuskyrkan på grund av oren luft och allergiska reaktioner hos anställda och besökare. I vår startar arbetet igång och en av landets mest värdefulla moderna byggnader ska få ett nytt fläktsystem för sammanlagt 20 miljoner kronor. Samtidigt finns en oro för att renoveringen inte kommer att råda bot på hälsoproblemen hos anställda och besökare.

  • Publicerad 10:25, 21 feb 2017

– Det är ett uppdrag som innebär ett stort ansvar. Jag vill ju inte bli känd som arkitekten som förstörde Lewerenz kyrka, säger arkitekten Sven Nyström som har ritat de ändringar som ska göras på Sigurd Lewerenz världsberömda verk i Björkhagen.
Marcuskyrkan byggdes 1960 och ritades av Sigurd Lewerenz, som i dag är en förebild och i det närmaste att betrakta som en hjälte för många arkitekter. Kyrkan är skyddad av kulturmiljölagen. Även marken som kyrkan står på är skyddad. Det innebär att alla förändringar på byggnaden och runtom den kräver tillstånd från länsstyrelsen, från byte av persienner till renovering.
– En antikvarie måste vara inkopplad och se till att allt går rätt till och att inga kulturhistoriska värden riskerar att förstöras i och med renoveringen. Det gör att processen tar lång tid, säger Sven Nyström.

En antikvarie måste vara inkopplad och se till att allt går rätt till och att inga kulturhistoriska värden riskerar att förstöras i och med renoveringen.

Sven Nyström, arkitekt

Markuskyrkan stängde etappvis. Från 2011 och framåt var det allt fler av de anställda i kyrkan som fick allergiska besvär som kopplades till att luften på arbetsplatsen var för dålig. 2013 hade nästan hälften upplevt mer eller mindre allvarliga besvär. Först stängdes kansliet och senare även kyrkorummet. Projektering och renovering inräknat kostar upprustningen omkring 20 miljoner kronor. Det är församlingen som betalar hela summan, bortsett från runt två miljoner man fått i statsbidrag. Samtidigt finns farhågor från församlingens sida; tänk om arbetsmiljöproblemen kvarstår när renoveringen är klar om drygt ett år? Då har vi haft stängt i över två år och satsat vårt kapital, säger Maria Berg, kyrkoherde i Skarpnäcks församling.
– Alla utredningar och mätningar vi gjort pekar på att besvären beror på oren luft och att det behövs ett ordentligt fläktsystem och luften kommer att bli bättre av åtgärderna, men visst finns en risk för att problemen kvarstår, allergiska reaktioner kan ju bero på många saker.
Är det då verkligen rimligt att göra den här enorma investeringen?
– Vi måste helt enkelt göra vad vi kan för att åtgärda det här problemet och vi har fattat ett gemensamt och väl förankrat beslut, säger Maria Berg.

Visst finns en risk för att problemen kvarstår, allergiska reaktioner kan ju bero på många saker.

Maria Berg, kyrkoherde Skarpnäcks församling

Hon berättar att många var ledsna och kände stor sorg när beslutet om stängning togs. Just nu sker den största delen av verksamheten i Bagarmossens kyrka. Kansliet jobbar i baracker invid Markuskyrkan. Hon upplever att det mesta funkar bra och väljer att se läget från den ljusa sidan.
– Det här är de förutsättningar vi har just nu och det funkar bra. Faktum är uppslutningen är att verksamheten blomstrar. Men det är klart att jag känner en press att vi måste öppna snart säger hon.
Inför upphandlingarna kände hon stor oro.
– Jag undrade om vi skulle hitta någon entreprenör villig att ta det här krävande uppdraget? Jag hade jättesvårt att sova under en period. Men vi hittade ett seriöst bolag som ville göra jobbet. När det stod klart jublade jag inombords. Det känns underbart att vi har kommit så här långt.

Fakta

Det här betalar Skarpnäcks församling sammanlagt

Sammanlagd summa för de åtgärder som ska göras med start i vår är 20,8 miljoner kronor

  • Projektering 7,4 miljoner
  • Renoveringsarbete 13,4 miljoner

Andra summor att jämföra med:

  • All verksamhet i Skarpnäcks församling kostar 6 miljoner kronor per år.
  • Kostnaderna för konfirmandverksamhet är en av de största och den är omkring en och en halv miljon per år.
Källa: Skarpnäcks församling & Byggmästarbolaget
Visa merVisa mindre