Kyrkan: ”Enormt dyrt att sätta in vakter”

Adolf Fredriks församling reagerar med bestörtning efter vandaliseringen av Ebba Åkerlunds grav. Men än finns inga beslut om att sätta in vakter. – Det är en enorm omkostnad, säger tillförordnade kyrkoherden Roger Gärtner.

  • Publicerad 11:32, 9 jul 2018

Ebba Åkerlund, 11, miste livet i terrorattentatet på Drottninggatan.

Nu tvingas hennes familj genomlida ännu en sorg. Inom loppet av en vecka har hennes grav på Adolf Fredriks kyrkogård skändats vid två tillfällen.

– Man reagerar med ilska och vanmakt. Hur kan man göra något sådant här? Det är ofattbart, säger Roger Gärtner, tillförordnad kyrkoherde i Adolf Fredriks församling.

Flera fall av vandalism

Den första vandaliseringen ska ha ägt rum i början av juli, enligt Svt Nyheter. Någon hade skapat oreda kring graven och bland annat slagit sönder en lykta.

Händelserna har polisanmälts men utredningarna har lagts ned.

– Det har inte funnits några vittnen och man har inte kunnat ta den här personen på bar gärning. Det är ett moment 22, säger Roger Gärtner.

Mitt i har tidigare skrivit om vandaliseringen av Isabélle Wickströms gravplats på Adolf Fredriks kyrkogård. Skändningen har pågått under en längre tid men eskalerat under det senaste året. Nyligen valde Isabélles mamma att ta bort gravstenen i hopp om att få stopp på vandalen. Men ingenting har förändrats.

Dyrt att sätta in vakter

Tillförordnade kyrkoherden Roger Gärtner vill inte uttala sig om möjliga kopplingar.

– Det blir spekulationer. Skändningen vid den andra gravplatsen har pågått i ungefär två år och under den tiden har vi haft löpande kontakt med polisen. Vi har haft symbolisk patrullering under senaste veckorna men det vore såklart bra om det fortsatte. Då skulle vi kunna ta personen på bar gärning.

Kommer ni att sätta in vakter nu?

– Vi undersöker möjligheten för att se hur man gjort vid tidigare tillfällen. Men det är en enorm omkostnad och vi är en väldigt liten församling. Vi har inga enorma kassor att ösa ur.