För att möta framtidens behov av fler gravplatser när kommunens invånarantal väntas växa har Ekerö pastorat börjat planera för en utbyggnad av Ekerö kyrkogård.

För att ta reda på om det var någon idé att gå vidare med planerna på att söka bygglov för den odlingsmark som ligger mellan kyrkan och Ekerö sommarstad, ansökte de om ett förhandsbesked hos kommunen tidigare under våren.

När planerna presenterades reagerade bland annat grannar och jordbrukare på att utbyggnaden skulle göra stora ytor odlingsmark obrukbar för framtiden.

Komplext område

Nu ser det ut som att det inte blir något av planerna, efter att kommunen tittat på dem.

– Tjänstemännen var negativa till förslaget och det var även det jag kände på förhand, säger Arnulf Langlet (M), byggnadsnämndens ordförande.

Motiveringen är att de anser att det är ett komplext område.

– Dels är det jordbruksmark som är av högsta klassning, dels är det svårigheter med åkerholmarna som är skyddade i lagen. Länsstyrelsen har även sagt att det kan finnas fornlämningar där, säger han.

Ny detaljplan

Efter att kommunen tittat på ärendet blev rekommendationen till pastoratet att dra tillbaka ärendet. Därmed blir det inget ärende för politikerna att beslut om.

– Med största sannolikhet hade det blivit avslag, men det beslutet hade de givetvis kunnat överklaga, säger Arnulf Langlet (M).

Förra veckan drogs ärendet tillbaka efter beslut av kyrkorådet. Enligt Gunilla Blom, kyrkorådets ordförande, kom beskedet som en besvikelse.

– Det vi gör nu är att ta reda på hur Svenska kyrkan kan bidra i arbetet med en ny detaljplan för området. Vi ska fortsatt ha gravplatser i anslutning till kyrkan när medborgarantalet ökar, säger hon.

Men frågan om en utbyggnad är inte begravd än.

– Det är fortfarande huvudspåret, men det beror på vad vi kommer fram till och det är mycket lösa trådar. Vi måste se till att det finns gravplatser, säger Gunilla Blom.