I kyrklig ägo. Församlingshuset i Hässelby villastad, där bland annat deltidsförskola och körverksamhet bedrivs, är inte längre försäljningsaktuellt. Infällda på bild: kyrkoherden David Kindbom och kyrkopolitikern Joel Gren (KD). Foto: Anders Göransson, Svenska kyrkan och Privat

Kyrkan behåller församlingshemmet i Hässelby villastad

Intäkterna har snabbt ökat i Hässelby församling – nu finns politisk enighet om att behålla församlingshuset. Samtidigt närmar sig renoveringarna av kyrkolokalerna.

  • Publicerad 22:43, 28 feb 2022

Optimistisk. David Kindbom, präst och kyrkoherde i Svenska kyrkan Hässelby, tror på att den negativa medlemstrenden vänder. Foto: Svenska kyrkan

Frågan har splittrat kyrkan i Hässelby i flera år – men nu ser det ut som att försäljningen av församlingshemmet i Hässelby villastad helt stoppas.

– Jag ser och hör en enighet bland våra förtroendevalda om att inte sälja om vi har råd att behålla det, säger kyrkoherde David Kindbom.

S fick igenom avgiftshöjning

Socialdemokraterna tog hem kyrkovalet i höstas och fick därefter igenom en höjd kyrkoavgift på fem öre per intjänad hundralapp för Hässelbys församlingsmedlemmar. Avgiftshöjningen tillsammans med kyrkans börsvinster, naturliga personalavgångar som inte ersatts och minskade utgifter under pandemin ligger bakom den stärkta ekonomiska situationen.

I kyrklig ägo. Församlingshuset i Hässelby villastad är inte längre försäljningsaktuellt. Här bedrivs bland annat deltidsförskola och körverksamhet. Foto: Claudio Britos

Inriktningen har ändrats

Vintern 2019/2020 meddelade ett konsultföretag som undersökt Hässelby församlings två kyrkor med tillhörande församlingshem att byggnaderna hade ett eftersatt underhåll om 70 miljoner kronor. Asbest och miljögiftet PCB hittades i delar av byggnaderna. 

Hösten 2020 beslutade en oenig kyrkofullmäktige att Hässelby villastads församlinghus skulle säljas. Borgerligt alternativ, som då styrde, hävdade att försäljningen var nödvändig för att rädda kyrkans ekonomi. Underhållsskulden skulle minska med 17 miljoner kronor, och en välbehövlig försäljningsintäkt skulle tillkomma.

Men efter att Socialdemokraterna vann kyrkovalet har inriktningen ändrats och nu är det inte längre aktuellt att sälja församlingshemmet. I församlingshemmet i Hässelby villastad finns bland annat deltidsförskola och körverksamhet.

Renoveringen av Hässelby strands kyrka planeras påbörjas till vintern 2022/2023 och väntas pågå i ungefär ett år. Kyrkan kommer då hålla stängt. Evakueringen sker till församlingshemmet i Hässelby villastad.

Hässelby villastads kyrka och församlingshem kan börja renoveras redan i sommar, men byggnaderna väntas vara färdigrenoverade först efter att Hässelby strands kyrka är det. Renoveringen av byggnaderna i Hässelby villastad kan komma att genomföras utan att någon evakuering behöver ske.

Källa: Svenska kyrkan Hässelby

Visa merVisa mindre

Hässelby församlings egna kapital har på ett år växt från drygt 70 miljoner kronor till 86 miljoner.

Joel Gren som sitter i opposition för Kristdemokraternas räkning intygar att S och övriga kyrkopartier nu är överens om att behålla församlingshemmet.

– Situationen har förbättrats ganska dramatiskt. Måste vi inte sälja ska vi inte sälja. Det finns ingen prestige i detta, säger han.

Renoveringar närmar sig

Samtidigt närmar sig renoveringarna av kyrkolokalerna. Den tidigare prognosen har varit att investeringarna åtminstone överstiger 70 miljoner kronor, men kyrkans egna kapital ser alltså ut att vara större än slutnotan.

– Vi beräknar att vi har råd, säger David Kindbom.

Bland annat ska båda kyrkornas kapacitet fördubblas. 300 besökare ska få plats.

– Vid konfirmationer, jul, advent, begravningar, gudstjänster och konserter kan vi ofta inte ta in alla i dag, säger David Kindbom.

Rustas. Hässelby strands kyrka ska renoveras under 2023. Foto: Mostphotos

Överens. Joel Gren från Kristdemokraterna intygar att partierna i Hässelby församling är överens om att behålla församlingshemmet. Foto: Privat

Hundratals lämnar årligen

Precis som på andra håll i landet flyr dock folk kyrkan i västerort. Ett par hundra medlemmar lämnar varje år och nyinflyttningen i Hässelby i dag domineras av muslimskt troende, enligt kyrkorådet. Den höjda kyrkoavgiften kan visa sig vara ett vågspel.

– Vi behöver mer personal och volontärer. Men jag är väldigt hoppfull att trenden med medlemstapp kan vända. Vi måste vända trenden, säger David Kindbom.

Vad får dig att känna den optimismen?

– Vid familjetragedin i Hässelby i november var det till kyrkan man gick. Var skulle folk annars ta vägen? Vår relevanta verksamhet och krissituationer gör att vi behövs. Men Hässelbyborna behöver förstå att man då också behöver stanna kvar i kyrkan och bidra till en fortsatt lojalitet och vänskap, säger David Kindbom.

Hässelby på väg mot höjd kyrkoavgift

S och MP tar över styret av kyrkan i Hässelby

Kritik mot höjd kyrkoavgift i Hässelby

Politiker skjuter upp beslut om att sälja församlingshemmet i Hässelby