ÖPPNAR FÖR SAMTAL: Kyrkoherden Michael Persson och Västermalms församling startar en ny telefontjänst för dem som vill prata med någon. Foto: Västermalms församling/Pressbild

Kyrka startar öppna gruppsamtal på telefon

Ett nytt sätt att finnas för människor i behov av samtalsstöd. Nu lanserar Västermalms församling drop in-samtal i grupp via telefonen. Men något kyrkligt Clubhouse är det inte tal om enligt kyrkoherden.

  • Publicerad 16:00, 12 mar 2021

Clubhouse är en exkluderande historia och det vill vi inte förknippas med.

Samtalskyrkan. Så kallar Västermalms församling sitt senaste initiativ i pandemins spår, som ska köra igång i slutet av mars. Ett sätt att lindra ensamhet och hälsa, enligt församlingen som uppger att de "följt det växande behovet kring samtalet och gruppsamtals-appar med stort intresse."

Här är kyrkogården där pulkaåkning är okej

Upplägget är att man ringer in och väljer ämnen, samtalsrum, via knappval.

Modereras av präst

Samtalsrummen leds och modereras av en präst eller diakon från församlingen.

Är det här er variant på hajpade appen Clubhouse?

– Nej, Clubhouse är en exkluderande historia och det vill vi inte förknippas med. Samtalskyrkan är ett begrepp som inte har använts tidigare och det är mer rimligt. Vi exkluderar ingen, alla kan vara med och det är röststyrt så man syns inte i bild och man får vara anonym, säger kyrkoherden Michael Persson.

Utvalda ämnen

Ämnena är utvalda i förväg och ska enligt församlingen handla om allt mellan himmel och jord: som ensamhet, återhämtning, glädje och sorg.

– Vi som suttit som jourhavande präst på nätterna vet att samtalen annars kan landa lite var som helst. Här samtalar man tillsammans, men sedan kan man följa upp med enskilda samtal eller själavård. Vi hoppas att det här kan vara en möjlighet för samtal om både glädje- och tunga ämnen, säger Michael Persson.

Behovet stort

Enligt honom är behovet att få prata med någon stort.

– Det är väldigt många ensamma människor på Kungsholmen, och i vanliga fall når vi många via äldreboenden eller de som kommer till kyrkan. Men pandemin har dragit ut så långt på tiden så vi upplever en viss desperation, därför sätter vi in lite extra krut så här, förhoppningsvis, på upploppet. Människor i ensamhet behöver någon att prata med.

Samtalskyrkan

Startar 31 mars och alla är välkomna att ringa enligt församlingen. Samtalskyrkan ska vara öppen onsdagar klockan 16-17.

Telefonnumret är 08-650 44 10 och det är vanlig samtalstaxa.

Man väljer samtalsrum/ämne med knappval.

Alla samtal leds och modereras av präst eller diakon från församlingen.

Visa merVisa mindre