NEJ. Södermalmskyrkan ser Technopartiets nya klubb som en "grogrund för nedbrutna själar". Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia commons/Mostphotos

Kyrka rasar mot nya nakenklubben på Söder

En naken, svettig och härlig succé. Så beskriver arrangörerna av Klubb Naket i Skanstull premiären i lördags. Men Södermalmskyrkan, några hundra meter bort från lustens högborg, menar att den borde stängas.

  • Publicerad 13:08, 26 feb 2018

Det var i lördags som det för första gången dansades, och kastades av en hel del kläder, på den nystartade nattklubben Klubb Naket vid korsningen i Skanstull. Inför premiären fick klubben, som drivs av det nybildade Technopartiets partiledare Damien Eie, särskild uppmärksamhet för sitt ovanliga koncept: noll kläder på kroppen = gratis inträde. Målet var att skapa en sexig, fördomsfri och internationell anda.

Enligt David Cakir, manager för klubbens lokal, kan premiären inte beskrivas som något annat än en succé.

– Det gick oerhört bra, det var en positiv vibe rakt igenom och glad och fin stämning. Det kom en del folk man inte kände igen sedan tidigare också, det var kul.

Hur naket blev det då?

– Haha, tja det var fullt i lokalen, runt 400 personer. Det var en najs nivå på nakenhet kan man väl säga överlag, och det blev helt klart naknare och naknare ju senare det blev. Det blev ju rätt varmt också, säger David Cakir och skrattar.

Technopartiet startar nakenklubb på Söder

Arrangörerna kommer nu att jobba för att göra klubben, som ska hållas varje lördag framöver, ännu bättre enligt David Cakir. Det kan bland annat handla om att rumstrera om i de "mörka skrymslen och vrår" som ska fungera som hångelhörnor.

Men alla ser inte nakendiscot som ett uppfriskande nytillskott. Dagen innan premiären fick klubbarrangörerna besök från frikyrkoförsamlingen Södermalmskyrkan – som ville att klubben skulle stoppas.

"Tror på sexuell renhet"

Enligt Lennart Torebring, pastor för Södermalmskyrkan, rörde det sig om ungdomar från kyrkan som tog ett eget initiativ för att försöka resonera med klubbarrangörerna. Men pastorn är också mycket tydlig med var han själv står.

– Många av våra ungdomar kommer från förorten och har varit i ett träsk av prostitution och utnyttjande, så de reagerar väldigt starkt. Och det är klart att i grunden tror vi på sexuell renhet och att sexualiteten behöver beskyddas genom äktenskapet. Men bortsett från det måste vi också betänka vi inte enbart kan göra det vi vill.

Vilken fara kan klubben föra med sig menar du?

– Det som händer nu på Södermalm kan få allvarliga konsekvenser, klubben blir en grogrund för depression och att människor får sina själar nedbrutna. Alla vet ju till exempel att barn behöver gränser, man mår inte bra av att göra som man vill.

Fast här handlar det ju om vuxna?

– Vi behöver inte färre gränser för att vi blir äldre. Man kan inte ha en plats där precis allt är tillåtet och vem som helst kan komma in.

Rejvare startar politiskt parti – vill släppa allt fritt

Managern David Cakir menar å sin sida att Södermalmskyrkans farhågor inte ens är värda att bemöta.

– Det är genomsyrat av en sådan total okunskap. Det räcker med att läsa vad vi står för, ökad kärlek och frihet, vilket är det totalt motsatta.

Finns det risk att någon råkar illa ut på klubben?

– Nej, vi har ju flera trygghetsvärdar och "klubbkompisar" som cirkulerar hela tiden och ser till att alla har det bra. Det är just för att det är så viktigt för oss att motverka sexism och kränkningar. Även vi arrangörer håller uppsikt och har pratat mycket om hur vi ska agera.

RÖSTLUND: Hur fan funkar garderoben på en nakenklubb?

Men finge pastor Torebring bestämma skulle Klubb Naken läggas ned.

– Så är det. Men vi lever i en demokrati, det är inte upp till mig att kontrollera detta, lika lite som vi kan kontrollera Guds vilja. Men vi måste få göra vår röst hörd.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

David Cakir, manager för lokalen där klubben huserar, är nöjd med premiären. Foto: Privat

Damien Eie, partiledare för Technopartiet, ser Klubb Naket som det nystartade partiets "första steg" för ett mer öppensinnat Stockholm. Foto: Erik Simander

"Allting stannar här"

Klubb Naken är en ny klubb med fokus på techno och house som hålls varje lördag på Götgatan 99, Skanstull. Bakom klubben står Damien Eie, partiledare för nystartade Technopartiet, tillsammans med Linus Nyström, Joakim Äbb och Eddie Eneqvist. Klubben riktar sig till fetisch- och queerpublik med parollen: "Kom naken. Kom som du är. Gör vad du vill. Allting stannar här".

Södermalmskyrkan är en frikyrka på Götgatan med cirka 1200 medlemmar, varav ungefär 400 ungdomar enligt pastor Lennart Torebring.

Technopartiet är ett nystartat parti som vill verka för ett mer "öppensinnat" Stockholm.

Visa merVisa mindre