– Nu måste beslutsfattarna göra något för oss seniorer. Det har snart gått två månader sedan vi fick löfte om en ny lokal. Vi fryser röven av oss här! säger Eija Mauritzell, som är med i gårdsrådet för Seniorträff Edsberg.

I brist på lokal brukar hon och de andra seniorerna träffas utomhus, för en promenad eller en fika. Men det blir allt kallare att sitta på ”ljugarbänken” i parken intill ”91:an” där den tidigare seniorträffen låg.

"91:an" inte aktuell igen

”91:an” stängdes på grund av pandemin i mars i fjol, liksom de andra seniorträffarna i kommunen.

Men när de andra öppnades igen efter ett och ett halvt år, den 1 september i år, fick seniorerna i Edsberg fortsätta att hålla till godo med utomhusaktiviteter.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-har-seniortraffarna-oppet-igen-en-gladjens-dag/repuia!ELu4lAvbVumEM9aBhCHGoA/

Till ”91:an” kunde de inte återvända för huset ska renoveras. I slutet av september kom glädjebeskedet att kommunen hade skakat fram en ny lokal för seniorträffen. Men även den, Folktandvårdens tidigare lokal i Edsbergs centrum, behöver renoveras och byggas om så det dröjer innan den kan användas.

– Då sa de att vi skulle få en tillfällig lokal tills dess, men sedan har vi inte hört någonting! Den här situationen kommer inte som en överraskning för kommunen och det går inte att skylla på pandemin eftersom renoveringen på Ribbings väg 91 har varit känt sedan länge, säger Eija Mauritzell.

– Nu är vi på krigsstigen! säger flera av kompisarna på ljugarbänken och hytter med nävarna i luften, halvt på skoj, halvt på allvar.

Tar saken i egna händer

Då det tycks ta tid för kommunen att hitta en tillfällig lokal har Eija Mauritzell och de andra seniorerna gjort sitt bästa för att hjälpa till.

– Vi har föreslagit en lokal på Ribbings väg 89. Den har stått tom i flera år, och nu finns den till och med utannonserad på Sollentunahems hemsida. Och så har vi hittat en till lokal lite längre bort, på Bäckvägen. Vi har skickat in våra förslag till kommunen, säger Eija Mauritzell.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L) förklarar att det nu äntligen är en lösning på gång, även om det inte är definitivt klart ännu.

– Jag förstår att de vill ha en lokal nu, för det börjar bli kallt. Men nu har vi en aktiv dialog med äldreboendet Ribbings backe om att få använda deras samlingslokal ett par dagar i veckan och vi kommer att kunna hyra in oss i Edsbergskyrkan efter årsskiftet. Och eventuellt finns ytterligare ett spår, säger hon.