Rånade kvinnor i Kista. Foto: Polisen/Mitt i

Kvinnorånaren i Kista döms till fem års fängelse

Under en och samma dag misstänktes mannen ha rånat åtta kvinnor och försökte råna ytterligare tre. Sedan togs han på bar gärning. Idag dömdes han till fem års fängelse. –  Det är en viktig dom eftersom så många kvinnor blev hårt drabbade av rånen, som genomfördes på ett hänsynslöst och för kvinnorna skrämmande sätt, säger åklagare, Henrik Stiernblad.

  • Publicerad 11:09, 12 okt 2018

Det var i augusti som en rånvåg svepte över Kista.

Mannen som är 29 år misstänktes för att ha rånat åtta kvinnor och försökte råna ytterligare tre under en och samma dag, den 16 augusti, i Kista centrum.

I flera av fallen hotade mannen kvinnorna med en soft- air-gun, som liknar en riktig pistol, genom att trycka den mot kvinnornas nacke. Han tvingade till sig värdesaker och fick också fler att ta ut stora summor pengar från en bankomat i närheten.

Sendan togs han på bar gärning.

– Det var ett viktigt gripande för att få stopp på en personrånvåg. Vi vet att detta har skapat oro och rädsla i Kista med omnejd, sa biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, Christoffer Bohman, i augusti till Mitt i.

Totalt misstänktes mannen för elva rån och flera rånförsök.

Idag dömdes han mot sitt nekande till fem års fängelse för sex rån och fyra rånförsök. Mannen ska också betala skadestånd till de drabbade kvinnorna.

– Tingsrätten har gjort en bra värdering av bevisningen i målet och en riktig bedömning i skuldfrågan. Det är en viktig dom eftersom så många kvinnor blev hårt drabbade av rånen, som genomfördes på ett hänsynslöst och för kvinnorna skrämmande sätt, säger åklagare, Henrik Stiernblad. 

Mannen dömdes också för övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott.

Mitt i söker mannens advokat. 

Artikeln uppdateras.