Kvinnor på Ekerö: Det känns oroligt

Sexofredanden, förföljelser och våldtäktsförsök. Den senaste tidens händelser mot flickor och kvinnor på Ekerö väcker både oro och ilska.

  • Publicerad 08:19, 5 sep 2019

Det är ­jättetråkigt att man ska behöva tänka sig för.

När en man greps i fredags, misstänkt för ofredandet mot flickor i ett omklädningsrum på Lundhagsbadet nyligen, var det nog många som andades ut.

På kort tid hade även två kvinnor vid olika tillfällen upplevt sig förföljda av en eller flera män i Skärviksområdet.

Men redan under helgen var det dags igen.

Natten till i söndags blev en kvinna antastad av en man på en gång- och cykelväg i samband med att hon klev av bussen vid Ekerö centrum. Enligt polisen tog mannen tag i henne och blottade sig samtidigt. Av någon anledning avbröt han dock sin gärning och sprang från platsen.

Flera polispatruller med hundpatrull sökte i området under natten, men ingen misstänkt kunde gripas. Händelsen rubricerades som försök till våldtäkt.

Annan gärningsman

Mannen som misstänks för ofredandet på Lundhagsbadet satt då frihetsberövad. Därmed fanns inget klart samband mellan händelserna. Mannen, som är i 30-årsåldern, häktades tidigare i veckan.

Den senaste veckan har polisen förstärkt sin synlighet i de aktuella områdena på Ekerö.

– Polisen har ökad närvaro och det är bra om folk går ut tillsammans i området och finns där. Det avskräcker den med andra avsikter än att motionera i området, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen kan i nuläget inte se något tydligt samband mellan de olika händelserna.

– Det som är likt är att det är män och området.

Har ni något signalement att gå på efter helgens händelse?

– Nej, inte i nuläget. Vi har begärt in film från bussar som vi ska titta på.

Har polisen fått många tips efter de olika händelserna?

– Det är en del som har hört av sig när de sett män som sitter i aktuellt område eller män som cyklar i området, men tipsen har inte varit mer konkreta än så, säger Carina Skagerlind.

Händelserna har väckt många känslor hos Ekeröborna. När MälaröDirekt besöker Ekerö centrum pratar vi med flera kvinnor som alla känner sig starkt påverkade av händelserna. De känner såväl rädsla och oro som ilska och avsky.

Ser till att ha sällskap

Sandra Öberg, som bor i Brunna, brukar vara ute i löparspår varje dag, både för att springa och promenera med hunden Zäta.

– Men det känns oroligt nu, det måste jag säga. Jag håller mig borta från spåren när jag är ensam, men går gärna med vänner.

Den senaste tidens händelser har påverkat henne, berättar hon.

– Det känns jobbigt. Det har hänt flera saker nu och man vet ju inte om det är samma person eller inte. Men det är skönt att polisen tar det på allvar.  

Hon berättar att hon har ett överfallslarm, men att det mest bara ligger hemma.  

– Jag ska nog börja använda det nu.

Även Ekeröbon Helena, som helst inte vill gå ut med sitt efternamn, berättar att hon brukar gå ensam i Jungfrusundsspåren. Men det har hon slutat med nu.

– Det är jättetråkigt att man ska behöva tänka sig för och att någon annan begränsar vad jag kan göra och inte göra, säger hon.

Manar till försiktighet

Linda Fredriksson bor intill Ekerö centrum och var i lördags natt på väg hem från Rosenhill när hon såg polisbilarna.

– Jag tänker ju att man är mer trygg här i centrum, men tydligen inte. Det är obehagligt att man inte ska kunna gå här när det är mörkt, säger hon.

Även Ekerö kommun meddelade efter helgens våldtäktsförsök att man har ökat väktarnas närvaro och uppmanade även till fortsatt försiktighet och uppmärksamhet på avvikande beteenden.

– Ekerö kommuns politiska ledning ser mycket allvarligt på den senaste tidens händelser. Kommunen bistår och stöttar polisen i deras arbete för att återställa tryggheten i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) i ett uttalande.

Tipsa polisen

Kontakta polisen på 114 14 eller polisen.se om man själv har blivit utsatt, sett något avvikande beteende eller har information eller tips som kan kopplas till händelserna. Alla tips lämnas direkt vidare till polisens utredningsgrupp.

Polisen finns också i Ekerös kommunhus på onsdagar klockan 13-15.

Vid pågående brott är det alltid numret 112 som gäller.

Källa: Polisen, Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45