Foto: Mostphotos

Kvinnor nobbar piller – män steriliserar sig

På kort tid har antalet manliga steriliseringar fördubblats. Niklas Envall, barnmorska vid RFSU, tror det beror på att allt fler kvinnor säger nej till p-piller, och att män då tar ansvar för att undvika graviditeter.

  • Publicerad 04:47, 29 jun 2018

Rättelse: I en tidigare version angavs fel antal steriliseringar för åren 2017 och hittills 2018. Detta har nu rättats till.

Allt fler män i Stockholm väljer att sterilisera sig, en så kallad vasektomi.

2017 gjordes 684 ingrepp vid olika kliniker i Stockholms läns landsting. Bara till och med maj i år har 494 män steriliserat sig. På några få år har antalet fördubblats.

Vad ökningen beror på är svårt att fastställa. Frågan går till Niklas Envall, barnmorska vid RFSU-kliniken vid Medborgarplatsen.

Han doktorerar om preventivmedel vid Karolinska institutet som visar att allt färre kvinnor använder p-piller, p-ringar och p-plåster, på grund av oro för hormoner och biverkningar.

– En kvalificerad gissning är att allt fler män då vill ta ansvar för att det inte ska bli några graviditeter. Förutom att använda kondom är sterilisering det som finns att tillgå för män, säger han.

Sädesledarna skärs av

En vasektomi sker under lokalbedövning. Snitt görs i pungens skinn och läkaren letar sedan fram sädesledarna och skär av dem. Ändarna knyts av och koaguleras.

Efter en sterilisering fortsätter hormoner och spermier att produceras som vanligt. Varken sexlust eller hormonproduktion påverkas vid sterilisering, enligt information på 1177 Vårdguiden.

Sterilisering regleras i en särskild steriliseringslag. Man måste ha fyllt 25 år och bo i Sverige för att få sterilisera dig. Yngre personer måste ansöka om tillstånd hos Socialstyrelsen.

Men det krävs remiss från en läkare, till exempel från husläkaren, för att få komma till en klinik där ingreppet utförs. Det finns ingen statistik på kösituationen, men enligt uppgifter till Mitt i är väntetiderna långa.

Vanligaste p-metoden

Niklas Envall berättar att globalt sett så är sterilisering den vanligaste preventivmetoden.

– Vi lever i en mobil värld, folk flyttar hit från andra delar av världen där detta är vanligt. Tack vare dessa influenser väljer kanske fler att sterilisera sig, säger han.

I Stockholms läns landsting betalar man patientavgift för ingreppet, men i en del landsting får patienterna betala själva.

Manlig sterilisering är inte helt irreversibel, utan det kan gå att operera ihop sädesledarna igen. Kostnaden får man dock stå för själv i sådana fall.

Fakta

Dubbelt så många män steriliserar sig

2014: 329

2015: 274

2016: 430

2017: 684

2018 t o m maj: 494

Totalt under perioden: 2211

Källa: SLL
Visa merVisa mindre

Fakta

Här görs flest vasektomier

Sabbatsbergs sjukhus: 918

Nacka närsjukhus: 408

Södersjukhuset: 256

(Avser 2014 tom maj 2018)

Källa: SLL
Visa merVisa mindre