Lotta Kuylenstierna bodde i USA under 11 septemberattacken 2001. Foto: Läsarbild Lotta Kuylenstjerna

Kvinnor marscherar i protest mot Trump

När Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet kände Lidingöbon Lotta Kuylenstjerna att det fick vara nog. Nu ska hon marschera med hundratusentals kvinnor världen över för allas lika värde.

  • Publicerad 09:03, 17 jan 2017

– Vi behöver inte acceptera hans budskap, säger hon.

Lotta Kuylenstjerna är gift med en amerikansk man och bodde i USA under 11 september-attacken 2001.

– Det blev fullständig kalabalik i USA. Efter det har det gått utför med allting. Folk är misstänksamma och det är väldigt polariserat, berättar hon.

Numera bor hon i Sverige och hon tycker att det har börjat gå åt samma håll här, i Europa, också.

Hon har alltid varit intresserad av politik, men vill inte engagera sig partipolitiskt.

– En gräsrotsrörelse som kvinnor bildat i solidaritet passar mig.

På lördag, den 21 januari anordnas Women’s march i USA när hundratusentals kvinnor, deras partners och barn marscherar genom Washington för att stå upp för mänskliga rättigheter. I närmare 60 andra länder ordnas stödmarscher, bland annat i Australien, Frankrike och Norge. Det gav Lotta Kuylenstjerna idén att anordna en marsch även i Stockholm. Sagt och gjort. Lördagen den 21 januari klockan 14 samlas de som vill vara med på Norrmalms torg i Stockholm för att sedan marschera mot amerikanska ambassaden vid Gärdet.

– Jag tänker att det här ska leda till att vi ska samarbeta över partigränser och som kvinnor och människor kämpa för att vi alla ska ha ett likaberättigande. Jag hoppas att vi kan överbygga de här klyftorna som har uppstått.

Flera hundra personer har anmält sig till marschen. Journalisten Lisa Bjurwald, Victoria Kawesa från Feministiskt initiativ, Liberalernas Birgitta Ohlsson och företrädare för Greenpeace Amnesty och RFSU ska tala på Norrmalms torg.

– Det här kommer att bli historiskt, säger Lotta Kuylenstjerna.

Fakta

Women's march

Women’s march startades i Washington, USA av kvinnor som ett sätt att gå samman för mänskliga rättigheter efter det amerikanska presidentvalet där Donald Trump valdes till landets nästa president.

Flera andra städer i USA följde efter och startade egna marscher. Marscherna spreds även till andra länder och städer över hela världen.

Lotta Kuylenstjerna står för marschen i Stockholm. Den 21 januari klockan 14 samlas människor på Norrmalms torg för att sedan gå mot amerikanska ambassaden.

Källa: womensmarch.com
Visa merVisa mindre